Германия въвежда безплатен обществен транспорт в 5 града Избрана

Идеята се лансира в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Вела, което е подписано от Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит - министрите на Германия на околната среда и транспорта, както и от ръководителя на кабинета на канцлера Петер Алтм

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Германските власти обмислят дали да въведат безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове с оглед на заплахата от съдебни действия от страна на Европейската комисия заради качеството на въздуха, предадоха DPA и БНР.

Първоначално безплатният обществен транспорт ще бъде въведен в 5 града – Есен, Бон, Херенген, Ройтлингер и Манхайм. Мярката се обсъжда като начин да се намали замърсяването, причинено от лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт.

Идеята се лансира в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Вела, което е подписано от Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит - министрите на Германия на околната среда и транспорта, както и от ръководителя на кабинета на канцлера Петер Алтмайер.

На 22 февруари се очаква Федералният административен съд в Лайпциг да се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили. Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

Междувременно и Франция, която е застрашена да бъде изправена пред Съда на ЕС за неизпълнение на препоръките на Брюксел за чистотата на въздуха също се ангажира да намали замърсяващите емисии от автомобилите и отоплението, да ограничи достъпа до централните части на градовете за най-замърсяващите коли, както и да намали разрешената максимална скорост по второстепенните пътища.

На 30 януари ЕК призова девет страни, сред които Франция и Германия, да подобрят качеството на въздуха. В средата на март Брюксел отново ще направи оценка на мерките, взети от тези страни. Брюксел даде последна възможност да представят нови мерки, за да се намалят емисиите от автомобилите и да се покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................