10 мегаполиси са застрашени от липса на питейна вода Избрана

Сред тях са Москва, Пекин, Токио и Лондон

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Водата покрива около 70% от повърхността на Земята, но питейната е дефицитна. Само 0,003% от водните запаси на планетата стават за пиене. Останалото е солена вода в езера, морета и океани, ледници на полюсите и такава, замърсена от биологични агенти или индустриални отпадъци.

Над един милиард души по света нямат достъп до прясна питейна вода, а други 2,7 милиарда изпитват недостиг поне за един месец от годината. Проучване от 2014 г. за 500-те най-големи града на Земята показва, че един на всеки четирима живеещи в тях се намира в ситуация на „воден стрес”.

Според ООН глобалното търсене на прясна вода ще превиши достъпната за консумация такава с 40% през 2030 г., благодарение на комбинацията от климатични промени, човешки действия и увеличаване на населението.

Следователно не трябва да бъде изненада, че Кейптаун е само върхът на айсберга. Още поне 11 мегаполиса по света са заплашени от изчерпване на питейната вода. Сред тях са Москва, Пекин, Токио и Лондон.

Кейптаун е в незавидната ситуация на първия мегаполис в съвременната епоха, изправен пред заплахата от изчерпване на питейната вода.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................