Визитата на Ердоган в Гърция започна с фалстарт Избрана

Турският президент отново повдигна въпрос за ревизия на Лозанския договор от 1923 г., който определя границите между Турция и Гърция

новини свят Турският президент Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Дългоочакваната визита на Ердоган в Гърция, която бе подготвяна в продължение на месеци, започна с остро противоречие, след като турският държавен глава се сблъска с президента Прокопис Павлопулос още при встъпителните им слова в президентския дворец в Атина, съобщи Агенция "Фокус". Причината – интервю на Ердоган за местни медии, в което той отново отправи призиви за „актуализация“ на Лозанския мирен договор от 1923 г., който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, заявявайки, че подобен ход може да бъде от полза и за двете страни.

Ердоган е първият турски държавен глава, който стъпва на гръцка земя от 1952 г. Той е изразявал мнение за ревизия на договора, но само пред симпатизанти в Турция. Сега за първи път поставя темата на официално равнище.

Лозанският договор от не се прилага на практика, изрази увереност Ердоган, поради което предложи на Павлопулос „да проучим приложимостта“ му. Предложението му обаче срещна категоричен отказ от страна на гръцкия му колега.

„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос в рамките на срещата с лидера на Анкара.

От своя страна Ердоган аргументира предложението си с условията, заложени в договора за мюсюлманското малцинство, живеещо в Западна Тракия в Гърция. „Мюсюлманите в Западна Тракия нямат право да избират мюфтия от собствената си общност, усилията за назначаване на мюфтия продължават; подобни неща не се случват с Патриаршията в Турция", отбеляза Ердоган.

„Не можете да откриете никаква дискриминация срещу турски граждани от гръцки произход, докато в Западна Тракия дори не е позволено да се напише думата „турски“, продължи Ердоган. Цитирайки данни за средния доход на турците в Западна Тракия, той коментира: „Не се предприемат стъпки за инвестиции, икономическо развитие, поради което Договорът от Лозана трябва да бъде актуализиран".

Последва припомняне от негова страна, че Европейският съд по правата на човека подкрепи малцинството да бъде определяно като „турско“, а не само като „мюсюлманско“.

По отношение на Кипър Ердоган заяви, че Турция подкрепя плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, но констатира, че кипърските гърци са тези, които се противопоставят на изпълнението му. „Нашата цел е да намерим жизнеспособно решение както в Кипър, така и в Егейско море", увери Ердоган.

В отклонение от протокола Павлопулос репликира, веднага след като Ердоган повтори, че международните договори не са преразгледани.

Двудневната визита на Ердоган в Гърция ще продължи с разговор с премиера Алексис Ципрас, след което турският лидер ще се отправи към североизточната част на страната за среща с представители на мюсюлманското малцинство.

Споделяне

Оставете коментар

..................................