Ето защо предизвиква гняв решението на Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел Избрана

Градът на 5000 години е свещен за евреи, християни и мюсюлмани, но претенции за столица към него имат и палестинците

новини свят Ерусалим
Ерусалим / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Решено е: САЩ ще преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, нещо което противоречи на водената от десетилетия политика на Вашингтон, пише CNBC.

То предизвика широк гняв, като повечето критики идват от арабските лидери в Близкия изток.

Саудитска Арабия го нарече "явна провокация", докато турският президент Реджеп Ердоган описва текущото състояние на Йерусалим като "червена линия за мюсюлманите".

ДНЕС ТРЪМП ЩЕ ПРИЗНАЕ ЕРУСАЛИМ ЗА СТОЛИЦА НА ИЗРАЕЛ

Признаването на Ерусалим за столица на Израел беше обещание за Тръмп по време на неговата избирателна кампания. В защита на хода администрацията му каза: "Ние гледаме на това като на признание за реалността".

Някои виждат позицията на Тръмп като реверанс към консервативните си поддръжници, но защо признава Ерусалим, а не Тел Авив, след като израелската столица се смята за потенциално опасна?

Ерусалим: История на поклонничество и конфликти

Основан 3000 години преди раждането на Исус Христос, Ерусалим е преобразуван в град на поклонение за мюсюлмани, евреи и християни по време на библейската епоха.

В Стария град се помещават свещени религиозни места за трите религии, включително Стената на плача (свещена за евреите), храмът "Свето Възнесение" (място за поклонение на християните) и Куполът на скалата (ислямски храм от 7-и век).

ТРЪМП Е ИНФОРМИРАЛ АБАС, ЧЕ СМЯТА ДА ПРЕМЕСТИ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В ЕРУСАЛИМ

Старият град сега е обект на световно наследство, но днешният Йерусалим се простира далеч отвъд границите му, като по-широката му популация се оценява на около 1,2 милиона души.

Израелците и палестинците твърдят, че Йерусалим е тяхна столица, а статутът му остава ключов момент в конфликта между двете страни.

Според историци Израелското царство се е появило през желязната епоха. След поредица от битки със съседни империи, е създадено независимо еврейско царство, Юдея, преди да бъде присъединено от римляните.

Арабският контрол над района след това продължава няколко века, оставяйки еврейския народ без официално признати земи.

Решението за възстановяване на еврейска родина е водено от ционисткото движение и по време на Първата световна война външният секретар на Обединеното кралство Артър Балфур обяви подкрепата си за създаването на "национален дом за еврейския народ" в Палестина.

След 30 години от този "британски мандат" беше разработен план за разделяне на ООН за района. През 1947 г. тази резолюция е приета от ООН и е родена съвременната държава Израел.

Това решение незабавно се срещна с гняв от арабите и войната с евреите през 1948 г. доведе до разделянето на Ерусалим. Израел завладява западната част на града, докато арабско-йорданските сили анексират източния град.

В шестдневната война от 1967 г. израелските сили след това завладяват източната част на града. До този момент много държави не признават целия Ерусалим като израелска държава и нямат посолства в Ерусалим, а в Тел Авив.

Поради това се смята, че преместването от Тръмп на посолството на САЩ в Йерусалим ще признае града като единствено на Израел, отхвърляйки всякакви палестински претенции към Източен Йерусалим като бъдеща столица.

Този план е в синхрон с резолюцията на ООН за създаване на решение за две държави в региона, предлагащо независима палестинска държава в границите, поставени преди войната от 1967 г.

Положението е още по-усложнено от израелските селища в източната част на града, които се считат за незаконни по международното право, но не и от израелското правителство.

Смята се, че около една трета от семействата, живеещи в Йерусалим, се определят като палестинци.

Преди очакваното изявление в сряда, президентът на САЩ призова няколко лидери от региона, за да ги предупреди за преместването на посолството.

Освен заплахата от Саудитска Арабия и Пакистан, палестинският лидер Махмуд Абас предупреди, че ще има "опасни последици" за региона и за света.

Египетският президент Абдул Фатах Ал Сиси също призова Тръмп да не "усложнява ситуацията в региона".

Вече се появиха протести по улиците, като се появиха снимки на палестинци във Витлеем, които изгарят снимки на Тръмп. Палестинската сунитско-ислямска фундаменталистка организация "Хамас" призова за "ден на ярост".

В очакване на прояви на насилие на американските държавни служители беше забранено да посещават самостоятелно в Стария град и Западния бряг.

Споделяне

Оставете коментар

..................................