Рахой се надява на изборите през декември да няма победа за каталонските сепаратисти

При техен неуспех и връщане към "нормален живот" ръстът на икономиката може да стигне 3%

новини свят Рахой се надява на изборите през декември да няма победа за каталонските сепаратисти
Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Испанският премиер Мариано Рахой изрази днес надежда, че на извънредните избори в Каталония няма да победят привържениците на независимостта на автономната област, предаде ТАСС.

В интервю за радио "Копе" Рахой призова всички каталонски гласоподаватели да изразят волята си и каза, че "всеки, който победи, трябва да спазва закона". "Ние ще работим с цел силите, поддържащи независимостта на Каталония, да не победят", заяви в същото време ръководителят на испанското правителство.

Коментирайки прилагането на член 155 от испанската конституция, позволяващ да се ограничи самоуправлението на Каталония, Рахой каза, че това е извънредна мярка, която служи за възстановяване на законността и за защита на всички жители на областта.

Ако след изборите на 21 декември Каталония се върне към "нормален живот", растежът на испанската икономика ще е 2,8-3%, каза Рахой.

Заради политическата нестабилност в Каталония Мадрид миналия месец понижи официалните си прогнози за икономическия растеж за догодина от 2,6 на 2,3%, отбелязва Ройтерс.

Рахой каза, че няма доказателства, че руското правителство стои зад онлайн намеса в каталунската политика, но е установено, че 55 процента от акаунтите, разпространяващи фалшиви новини, идват от руска територия, а 30 процента - от Венецуела. Очевидно е, че има хора, които са заинтересовани нещата да не вървят добре в Европа, каза испанският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

Вестник "Паис" писа неотдавна, че хакери, намиращи се на територията на Русия, са помагали на каталунските власти да поддържат в работен режим сайт за референдума за независимост.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................