Тереза Мей обвини Москва в намеса в изборите и кибершпионаж Избрана

Мариано Рахой не е открил доказателства за участие на Москва в сепаратизма на Каталуния

новини свят Тереза Мей
Тереза Мей / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Двама европейски лидери дадоха разнопосочни сигнали за евентуална намеса на Русия в политическия процес в техните държави. 

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва в намеса в изборите и провеждане на кибершпионаж, съобщи Би Би Си. В руч пред водещи фигури в бизнеса на банкет в Лондон, Мей заяви, че правителството на Владимир Путин се опитва да "подкопава свободните общества". Тя заяви, че кабинетът му "пуска фалшиви истории", за да "сее раздор в Запада". Добавяйки, че Великобритания не търси конфронтация с Русия, Мей заяви, че страната ще защитава своите интереси.

Коментарите на Мей контрастират с думите на американския президент Доналд Тръмп, който миналата седмица каза пред журналисти, че вярва в думите на президента Путин, че той отрича намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Междувременно испанскит премиер Мариано Рахой заяви, че не е видял доказателство за руска намеса в политиката на Каталуния. Той декларира, че ще работи за това сепаратистите да не спечелят изборите в областта на 21 декември.

Испански министри обявиха вчера, че базирани в Русия групировки са използвали социалните медии, за да повлияят на общественото мнение в полза на референдума за независимост на Каталуния с цел да дестабилизират Испания.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................