Пучдемон е готов за диалог с Мадрид без "предварителни условия" Избрана

Не искам да обявявам независимост, искам да я постигна, казва пред CNN регионалният премиер

новини свят Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Президентът на Каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон заяви в интервю за CNN, че е готов на диалог с Испания по въпроса за независимостта на автономната област без „предварителни условия“, предаде Агенция "Фокус".

Говорейки само ден, след като спря формалното обявяване на независимост на Каталуния, Пучдемон предпочете примирителен тон, казвайки че предпочита посредничество за разрешаване на кризата.

МАРИАНО РАХОЙ СЕ ГОТВИ ДА ПОЕМЕ УПРАВЛЕНИЕТО НАД КАТАЛУНИЯ

Все пак, той настоя, че повечето каталунци искат да се отделят от Испания. „Отношенията между Каталуния и Испания не са добри и мнозинството от каталунците искат да видят Каталуния като независима държава“, каза той.

Попитан от CNN, защо не е обявил независимост на областта във вторник, Пучдемон отговори: „На първо място заради чувството ми за отговорност. Не искам да обявявам независимост, искам да я постигна“.

ПУЧДЕМОН ОТЛОЖИ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТ НА КАТАЛУНИЯ

Той заяви, че се чувства задължен да отвори прозорец за диалог, отговаряйки на исканията на международната общност, добавяйки че формалната покана за диалог, каквато е отправил към Мадрид, „изисква отговор в рамките на няколко дни“.

Пучдемон настоя, че правителството в Мадрид няма причина да приложи член 155 от конституцията на страната по отношение на Каталуния и според него това ще бъде грешка.

Пучдемон каза, че момента е важен и за двете страни и те трябва да го използват, за да влязат в диалог. „Стигнахме до момента, в който най-важното нещо е да седнем и да говорим без предварителни условия, да приемем, че трябва да говорим и то при подходящи условия“, каза той. „Може би, може да е от помощ за разговорите, ако двама представители на Испания се срещнат с двама представители на каталунското правителство, за да се разберат за едно просто нещо – определянето на посредник“.

Споделяне

Оставете коментар

...................................