Мариано Рахой се готви да поеме управлението над Каталуния Избрана

Испанският премиер пита хората на Пучдемон дали са обявили независимост или не

новини свят Мариано Рахой
Мариано Рахой / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Испанският премиер Мариано Рахой заплаши Каталуния, че може да въведе директно управление на региона, съобщи Би Би Си. Рахой заяви, че правителството му е запитало регионалния кабинет дали е декларирал или не независимост.

Това е първата стъпка към суспендиране на автономията на Каталуния според чл. 155 от испанската конституция.

Във вторник лидерите на Каталуния подписаха декларация за независимост, но спряха нейното изпълнение, за да водят преговори със столицата.

Испания е в криза от 1 октомври след спорния референдум за независимостта на Каталуния, който беше обявен за невалиден от конституционния съд на страната.

Почти 90% гласувалите подкрепиха независимостта при 43% участие на имащите право на глас в региона. Националната полиция беше замесена в сериозни сблъсъци с участниците в референдума, при които имаше десетки ранени.

Рахой обвини каталунския премиер Карлес Пучдемон в създаване на "умишлено объркване" и каза, че иска да възстанови "разума".

"Призивът, предшестващ каквито и да е мерки, които правителството може да приложи по чл. 155 от нашата конституция, иска да даде яснотата и сигурността на гражданите, които въпрос от такава важност поражда", каза Рахой.

"Има належаща нужда да се сложи край на ситуацията, в която се намира Каталуния и са се върне колкото се може по-бързо към сигурността и спокойствието", добави Рахой след извънредно заседание на кабинета в четвъртък, на което трябваше да се обсъдят следващите стъпки на правителството.

По-късно пред парламента Рахой каза, че Испания е изправена пред най-голямата си опасност в нейната 40-годишна демокрация.

Той обвини сепаратистите в изпълнението на антидемократичен план за налагане на тяхната воля над хората в Каталуния и каза, че испанското правителство няма друга възможност, освен да възстанови реда.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................