Над 100 000 протестираха срещу трудовата реформа на Макрон

Трима са арестувани в Париж, полицията на позволи размирици

новини свят Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Трима души са били арестувани в Париж по време на протестите срещу реформата на трудовото законодателство. Десетки хиляди излязоха на митингите в страната. Протестът е първият социален тест за президента Еманюел Макрон, за когото реформата е сред основните приоритети.

Един човек е бил ранен при безредици следобед по време на протестите в Париж срещу трудовата реформа. Счупени са рекламни табла и банкомати, но размириците са потушени бързо от полицията. Парижкият митинг като цяло премина в спокойна обстановка. На улицата са били около 60 хиляди души, както отбелязва Общата конфедерация по труда, която е вторият по големина френски синдикат.

Стълкновения с полицията е имало и в Лион.

Общо над 100 хиляди са били демонстрантите в цялата страна. Макар и значително, участието далеч не стига познатите рекорди. Обявената стачка на транспортните работници доведе до частични нарушения в трафика в Париж и в провинцията.

Не на социалния преврат, гласи една от листовките на синдикатите. Освен срещу точките в реформата - главно условията за уволнение, те протестират и срещу мерки като намаляването на помощите за жилища. Засега френското правителство устоява на синдикалния натиск, но вече е обявен втори протестен ден на 22 септември - точно преди влизането в сила на трудовата реформа.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................