Отложиха четвъртия кръг на преговорите за Брекзит

Разговорите между ЕС и Великобритания продължават на 25 септември

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

 

Говорител на британското правителство съобщи, че Лондон и Брюксел са се договорили да отложат поредния четвърти кръг от преговорите за Брекзит с една седмица за 25 септември.

Преговорите между ЕС и Великобритания за Брекзит трябваше да бъдат подновени на 18 септември. Стана известно обаче, че двете страни са се споразумели те да бъдат отложени с една седмица. Това става седмица след като Ги Ферховщад, главен преговарящ от страна на Европейския парламент, прогнозира, че преговорите ще бъдат отложени след "важна намеса" на Тереза Мей. Ферховщад имаше предвид важна реч за Брекзит, която премиерът Мей се очаква да произнесе около 21 септември.

Правителствен източник, пожелал анонимност, е информирал медиите, че забавянето ще даде повече време и на двете страни да се подготвят по-добре за следващия кръг на преговори и не е в противоречие със желанието на Мей да направи дискусиите по-интензивни.

Според източника, това ще даде възможност и на Мишел Барние за повече разговори с останалите 27 страни-членки за изработване на по-гъвкава позиция. Досегашните три кръга на преговори не отбелязаха напредък, като особено чувствителен остава въпроса за размера на „сметката по развода“, която Великобритания трябва да плати за напускането на ЕС.

Британското правителство заяви, че по отношение на отбраната е готово на тясно сътрудничество с ЕС след Брекзита и е безусловно ангажирано с опазването на европейската сигурност, предаде Франс прес, цитирайки публикуван днес работен документ.

Великобритания иска да предложи бъдещи отношения, които да са по-близки от което и да е партньорство с трета страна, подчертава работният документ. Тонът в него е чувствително по-сговорчив от досегашната позиция на Лондон, отбелязва АФП.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................