12 терористични нападения са предотвратени във Франция тази година

Миналата седмица в празно жилище близо до Париж са били открити ръчно изработени експлозиви

новини свят 12 терористични нападения са предотвратени във Франция тази година
Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

От началото на годината във Франция са били предотвратени 12 терористични нападения, съобщи министърът на вътрешните работи Жерар Коломб.

По думите му обаче заплахата остава сериозна. Последният осуетен терористичен акт е бил разкрит миналата седмица. В празно жилище близо до Париж са били открити ръчно изработени експлозиви.
Коломб говори пред парламентарна комисия във връзка с предложението на правителството за нови закони срещу тероризма.

Той посочи, че от външна заплахата се превръща във вътрешна и хората трябва да са готови да се адаптират към промяната в тази заплаха. Новият антитерористичен пакет закони, който е част от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, предвижда властите да могат да извършват редица действия без предварителното одобрение от съдебен орган - да поставят заподозрени под домашен арест, да извършват обиски и да забраняват събирания на обществени места.

Идеята е пакетът закони да влезе в сила от първи ноември и така да замени извънредното положение, въведено след нападенията на джихадисти от Ислямска държава в Париж през ноември 2015-та година, при които загинаха 130 души.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................