Може ли вече Пхенян да удари Лос Анджелис Избрана

Северна Корея е по-близо от очакваното до постигането на тази способност

новини свят Балистична ракета: Втората, изстреляна от Пхенян, би имала обхват до 10 000 км
Балистична ракета: Втората, изстреляна от Пхенян, би имала обхват до 10 000 км / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

The Economist

Съдържание от The Economist

 

 

Изстрелването на балистична ракета на 28 юли с обсег до градове на американското западно крайбрежие предостави ново смразяващо доказателство за бързината, с която Северна Корея развива способностите си, които според Доналд Тръмп тя никога нямало да притежава. То последва тест с подобна двустепенна ракета Hwasong-14 на 4 юли. И двете бяха с праволинейна траектория, изстреляни право нагоре, вместо да следват земната извивка. Въз основа на курса и времето на летене анализатори смятат, че първата ракета би имала нормален обхват на траекторията от 7500 км, докато втората, която летя 47 минути и достигна височина от 3700 км, би имала обхват до 10 000 км, носейки бойна глава с тегло до 650 кг.

Твърде рано е обаче да се твърди, че Северна Корея е на прага да застраши, да речем, Лос Анджелис с междуконтинентална балистична ракета (МБР). За да го направи, тя трябва да произведе достатъчно компактна и лека бойна глава, за да бъде монтирана на конусовидния нос на ракетата.

Експерти като Джефри Люис от центъра „Джеймс Мартин“ за проучване на неразпространението на оръжията в Калифорния смятат, че Северна Корея вече може да въоръжи своите ракети с малък и среден обсег с ядрена бойна глава, произведена на принципа на ядрения разпад, с мощ около 20 килотона или колкото на хвърлената над Нагасаки атомна бомба. Досега обаче нищо не подсказва, че вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез (термоядрена бомба) въпреки твърденията на лидера ѝ Ким Чен-ун, че го е направила. Но вече работи върху технологията. Тя може да го демонстрира или поне да добави термоядрен елемент за увеличаване на мощта, когато извърши 6-ия си ядрен опит, може би преди края на годината. Термоядрена бойна глава, достатъчно малка, за да бъде носена от Hwasong-14, може с лекота да придобие мощ от 300 килотона, достатъчни да унищожат район над 70 кв.км.

Освен това съществува скептицизъм, че Северна Корея вече е произвела устройство за многократна употреба, което защитава бойната глава при полета ѝ през атмосферата на Земята със скоростта на МБР. При анализа на последния тест Майкъл Елеман от Международния институт за стратегически проучвания е прегледал видео от метеорологична камера в Хокайдо, Япония, която е заснела блестящо устройство при връщането му към Земята. При навлизането в атмосферата то започва да отделя „малки блестящи предмети“ и „гореща пара“, преди да потъмнее и да изчезне.

42 43 2

На основата на сегашния напредък Северна Корея ще преодолее скоро подобни проблеми. Според най-новата преценка на американската Агенция за военно разузнаване, публикувана от „Вашингтон Пост“ три дни преди последния ракетен тест, Северна Корея ще разполага с годна МБР през 2018 г., или 2 г. по-рано от смятаното преди.

Повечето реакции на теста бяха очаквани. Два стратегически бомбардировача B-1 бяха изпратени от американската база в Гуам да прелетят над Южна Корея. Противоракетна батарея THAAD в Аляска, подобна на неотдавна инсталираната в Южна Корея, успешно извърши опит с прехващане на ракета. Тръмп написа в Twitter: „Много съм разочарован от Китай. Нашите безумни предишни лидери им позволиха да направят стотици милиарди долари от търговия годишно... а те НИЩО не правят за нас по отношение на Северна Корея, само говорят. Повече няма да позволим това да продължи. Китай лесно би решил този проблем!“.

Няколко дни по-късно държавният секретар Рекс Тилърсън отправи по-меко послание към Северна Корея: „Не се стремим към смяна на режима... надяваме се в даден момент те да започнат да го разбират, както и че бихме искали да седнем и да водим диалог“.

Парадоксално консервативните опозиционни партии в Южна Корея призоваха новия либерален президент Мун Дже-ин да се откаже от двойствената си политика да налага санкции на Севера и едновременно да предлага диалог. Мун иска по-високо равнище на бойна готовност за всичко, което би могло да се случи. Подобно на Тилърсън обаче, и той още настоява, че няма да затвори вратата за разговори с Ким, стига той да отговори. Сред обсъжданите варианти е смекчаването на споразумение с Америка, което ограничава обсега и зарядите на южнокорейските конвенционални ракети.

42 43 graph

Реакцията към теста на 28 юли бе предимно от жестове и неясни заплахи, защото опциите са или невъзможни (конструктивни преговори с Ким), слаби (по-строги санкции) или ужасяващи (изпреварващи военни действия).

Поради всичко това сега има опасения, че Ким и Тръмп са поели към сблъсък, който може да завърши с война, нежелана от никого, но която и двамата може трудно да избегнат. Роджър Бейкър от геополитическата консултантска фирма Stratfor казва, че Ким иска да демонстрира притежанието на реални способности с МБР, докато Америка трябва да покаже, че притежава военната воля да ги предотврати. Той смята, че Северна Корея ще трябва някак да отговори на евентуален американски удар, дори и най-ограничен.

Антъни Кордсман от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон предупреждава, че способността на Америка да се справи с ядрения капацитет на Северна Корея „е много несигурна“. Той добавя, че предположенията относно това, което Северът може да направи с конвенционалните си оръжия, е като „да се опитваш да опишеш много сложна игра на многоизмерен шах с понятията на морския шах“. Проблемът е, казва той, че има много начини и причини всяка от страните да ескалира битката, след като тя започне. Прекратяването ѝ би било много по-трудно.

Хората с военен опит от Корея „рисуват картина, която би трябвало да изплаши до смърт всеки в САЩ, обмислящ атака“, казва Джонатан Полак от института Brookings. „Надценяваме ли Северна Корея?, пита той. - Не бих искал да разбера.“

© 2017 The Economist Newspaper Limited. Всички права запазени от The Economist, преведено от S Media, публикувано по лиценз. Може да намерите оригиналната статия на английски на www.economist.com


Текстът е публикуван в брой 32/2017 г. на списание "Икономист" от 11 август, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 

Споделяне

Оставете коментар

smedia footer

S-MEDIA.BG

Immediate Media Co/BBC Worldwide magazines partner | Haymarket partner | Hola! Hello! partner | Condé Nast partner

..............................