Вишеградската четворка иска обща концепция за борба с миграционната криза

Виктор Орбан скептичен за изработването на подобна политика

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Вишеградската група настоява в Европейския съюз да бъде изработена обща концепция за борба с миграционната криза, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от ТАСС. Той говори след състоялата се във Варшава среща на правителствените ръководители на страните от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) и от Бенелюкс (Белгия, Люксембург и Холандия).

"Ние постоянно настояваме пред ЕС да бъде изработена обща концепция за борба с миграционната криза, въпреки различните подходи на отделните страни. Едни страни казаха, че не искат да променят националния състав на своите страни. Други държави, в които има разнороден национален състав, отстояваха друга позиция", каза Орбан. Той обаче изрази мнение, че ЕС няма да успее да изработи обща миграционна политика. "Можем да се договорим по отделни елементи, но се съмнявам, че някога ще имаме обща миграционна политика", посочи унгарският премиер.

Той добави, че участниците в срещата в полската столица са се съгласили, че трябва да се охраняват външните граници, да се отделят мигрантите от бежанците на колкото се може по-ранен етап, да се състави общ списък на безопасните държави, откъдето те пристигат. "Въпреки всички противоречия ние успяхме да съгласуваме общи подходи", подчерта Орбан.

Участниците също стигнаха до извода, че в отношенията с Русия трябва да се действа не само чрез санкции, но да се помисли и за диалог. Това заяви днес премиерът на Люксембург Ксавие Бетел. "Не трябва да говорим само за санкции и да реагираме с нови санкции. Трябва да намерим изход от кримската криза", каза той.

Бетел подчерта, че Вишеград и Бенелюкс не подкрепят анексията на Крим от Русия и онова, което става в Източна Украйна, но смятат, че трябва да се търси изход от създалата се ситуация. "Трябва да изработим общо решение", констатира той.
Среща на върха във формата "Вишеград-Бенелюкс" на равнище премиери се провежда за първи път. Досега тези две международни обединения имаха срещи само във формат на преговори между външните министри.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................