Меркел иска добра сделка за Брекзит

ЕС смята да завърши преговорите с Великобритания до есента на 2018 г.

новини свят Ангела Меркел
Ангела Меркел / ХДС Хесен
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска "добро споразумение" както за Великобритания, така и за ЕС в започналите днес преговори за излизане на Обединеното кралство от съюза, предаде агенция Ройтерс.

На съвместна пресконференция с гостуващия в Берлин румънски президент Клаус Йоханис Меркел заяви, че за нея най-важно е ЕС да остане единен в процеса на преговори, да слуша внимателно желанията и очакванията на Великобритания, но и да отстоява своите интереси. "Искам да постигнем добро споразумение и то да бъде в интерес и на двете страни", каза Ангела Меркел и допълни, че е все още рано да се спекулира около детайлите.

ЕС смята да завърши преговорите с Великобритания до есента на 2018 г. Формално за постигане на споразумение са предвидени две години от момента на задействане на член 50 от Лисабонския договор на ЕС, тоест до март 2019 г. Но Брюксел е запазил период от половин година за одобрение на постигнатите договорености в европейските парламенти. При това положение британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и ръководителят на преговорния екип на ЕК за Брекзит Мишел Барние ще имат общо около 500 дни, за да опитат да се договорят, отбелязват агенциите.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................