Уволнен си! Избрана

След отстраняването на шефа на ФБР Джеймс Коми e време за независимо разследване

новини свят Догадки: Може би Коми просто се е смятал за по-важен, отколкото е в действителност
Догадки: Може би Коми просто се е смятал за по-важен, отколкото е в действителност / Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

The Economist

Съдържание от The Economist

 

 

Навремето идеята може и да е изглеждала добра. Защо да не се отървем от дразнещо независимия директор на ФБР, който създава проблеми на Доналд Тръмп, като се възползваме от лошото му справяне с имейлите на Хилари Клинтън? В края на краищата Клинтън смята, че Джеймс Коми е причината да загуби президентството с писмото му до Конгреса от октомври, че подновява разследването на използвания от нея личен сървър за имейли. Със сигурност демократите биха се радвали да му видят гърба.

Тръмп има правомощия да уволни Коми. Но никой не може да бъде заблуден от бележката, написана по искане на Тръмп от заместник главния прокурор Род Розенщайн. Ако проблемът бе провалът с имейлите на Клинтън от страна на Коми, той можеше да бъде уволнен преди 4 месеца. А Тръмп го похвали за писмото му от октомври с думите, че за него се е изисквал "голям кураж".

Това предполага две тълкувания. Или Коми е бил уволнен с цел да се попречи на разследване за връзки между членове на кампанията на Тръмп и руснаци, опитващи се да се намесят в изборите. Или пък Тръмп се е отървал от него в емоционален пристъп. Може би Коми просто се е смятал за по-важен, отколкото е в действителност, твърде неохотен да приема сериозно параноичните твърдения на президента – например като не е възприел идеята му, че Барак Обама е наредил да се подслушва резиденцията на Тръмп. Каквато и да е истината, уволнението на Коми рефлектира ужасно върху Тръмп.

Все още няма доказателства, че близки до президента помощници са съзаклятничили с агенти на руското разузнаване. Но официални лица и близки до него в Конгреса, като председателя на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Девин Нунес, се държаха, сякаш има нещо за укриване. Нунес трябваше да се оттегли от разследването на комисията, след като отчаяно се опитваше да изпълни поръчката на Белия дом. Главният прокурор Джеф Сешънс, който даде подвеждащи показания за контактите си с руския посланик, се отказа по подобен начин. Наложи се Майк Флин да напусне поста съветник по националната сигурност, след като излъга за сделките си с руснаците. Изхвърлянето на Коми тъкмо когато искаше от Розенщайн повече ресурси за разследването относно Русия, само подхранва съмненията за нещо скрито.

Ако Тръмп просто се е нахвърлил върху един самомнителен свой подчинен, това също е лош признак. Той подсказва, че президентът не зачита жизненоважния принцип за независимо и неполитизирано ФБР, каквото въпреки всичките му грешки Коми представляваше. Като се има предвид и презрението на Тръмп към съдиите, които оспорват указите му, американската система на проверки и контрол е изпаднала в стрес.

Някои, включително Чък Шумер, най-високопоставеният демократ в Сената, призоваха независим съвет да продължи разследването. Но има проблем. Вече компрометираният Розенщайн ще отговаря за състава му и надзора над резултатите.

Страната преди всичко
Сега Конгресът трябва да поддържа конституционните норми. Всеки наследник на Коми, номиниран от президента, трябва да бъде подложен на най-строг преглед на безпристрастността му. Но това няма да е достатъчно. Необходима е или независима комисия, подобна на тази, натоварена с разследването на събитията, довели до 11 септември 2001 г., или двупартийна комисия за разследване на твърденията относно Русия. И двете няма да имат прокурорски правомощия, но биха имали достатъчно ресурси за разследване и правото да разпитват под клетва свидетели. Няма причина да не последва съдебно преследване след докладите им. Принципни републиканци в Сената, като Ричард Бър, Бен Сас и Джон Маккейн, са притеснени от това, което вещае отстраняването на Коми. Крайно време е те и другите като тях да поставят страната си пред своята партия.

© 2017 The Economist Newspaper Limited. Всички права запазени от The Economist, преведено от S Media, публикувано по лиценз. Може да намерите оригиналната статия на английски на www.economist.comТекстът е публикуван в брой 20/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

smedia footer

S-MEDIA.BG

Immediate Media Co/BBC Worldwide magazines partner | Haymarket partner | Hola! Hello! partner | Condé Nast partner

.................................