Турция обвини Германия, че подкрепя хората на Гюлен

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Турция обвини в неделя Германия, че подпомага мрежата на живеещият в САЩ духовник Фехтуллах Гюлен, когото Анкара сочи като виновник за опита за преврат от 15 юли 2016г. Думите на говорителя на турския президент вероятно ще влошат още повече отношенията между двете страни, коментира "Ройтерс".

Повод за острата реакция на Анкара е интервю на директора на германското разузнаване за сп. "Шпигел". В него Бруно Кал казва: "Турция опита на всички нива да ни убеди [че Гюлен стои зад метежа], но досега не успява".

"Превратът вероятно се е оказал удобен претекст" за чистката в страната след това. "Това, което видяхме, е че случилото се след преврата така или иначе е щяло да бъде предприето - може би не в такава дълбочина и не толкова радикално", добавя директорът на германското разузнаване.

Това, което вероятно е подразнило най-много Реджеп Тайип Ердоган, е твърдението на Кал, че мрежата на Гюлен не е движение на терористи или ислямски екстремисти, както настоява турският президент, а "гражданско сдружение за религиозно и светско образование".

Ибрахим Калън, говорител на Ердоган, каза пред телевизияCNN Turk, че коментарите на Кал са потвърждение, че Германия подкрепя Гюленистката терористична организация (FETO). "Това е опит да обезсмислят цялата информация, която им дадохме за FETO. Това е знак за подкрепа на FETO. Защо ги защитават? Защото са удобен инструмент, който Германия може да използва срещу Турция."

Въпреки тези обвинения Калън каза, че е възможно Ердоган да участва в митинг в Германия за референдума на 16 април

Споделяне

Оставете коментар

..................................