Обама в прощалната си реч: Ако ви бях казал какво ще свършим, щяхте да кажете, че се целим твърде високо Избрана

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

"Демокрацията ни е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост". Това заяви в Чикаго Барак Обама в прощалната си реч като президент. Думите му често бяха прекъсвани от аплодисменти и скандиране, предава Нова телевизия.

В емоционалното си изказване Барак Обама направи равносметка на двата си мандата и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива.

БИ БИ СИ: КАКВИ ОЦЕНКИ ЗАСЛУЖАВА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ОБАМА?

Той подчерта, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт.

Обама изреди кои според него са най-големите му постижения през двата мандата:

"Ако ви бях казал преди 8 години, че Америка ще избегне нова велика рецесия; ще рестартира автомобилната индустрията и ще започне най-дългия период на създаване на работни места в нашата история. Ако ви бях казал, че ще отворим нова глава в отношенията ни с кубинския народ; че ще спрем ядрената програма на Иран без да изстреляме и един изстрел; че ще убием организатора на атаките от 11 септември. Aко ви бях казал, че ще спечелим правото на брак за всеки; че ще осигурим здравна застраховка за още 20 млн. от нашите съграждани. Aко ви бях казал всичко това, щяхте да кажете, че се целим твърде високо, но това е което направихме, това е което вие направихте, вие сте промяната, вие отгoворихте на надеждите на хората, и благодарение на вас почти по всички показатели Америка е по-добра и на по-висока позиция."

"Ако ние не искаме да инвестираме в децата на имигрантите само защото не изглеждат като нас, ще ограничим перспективите за нашите собствени деца, защото тези кафяви (латиноамерикански) деца ще стават все по-голяма част от американската работна ръка", каза Обама по отношение на усилията му да проведе реформа в политиката за имиграцията, която така и не успя да прокара.

„Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била спорна. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългия път на Америка е определян от движение напред. Постоянно пътуване с основополагащото ни мото – да приемаме всички, а не само някои”, заяви Обама.

Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали.

Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем".

Медия

Споделяне

Оставете коментар

.....................................