Старт на преговорите между Южна и Северна Корея

Темата е участието на спортисти от северната държава на Олимпиадата в Пьончан

Спорт Старт на преговорите между Южна и Северна Корея
Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

В 3 часа българско време започна среща на високо равнище между Северна и Южна Корея. Поводът е участието на Северна Корея в зимните Олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея. Преговорите са в граничното селище Панминчжон. В съставите на делегациите на двете страни има по пет души. При заминаването си за Северна Корея, ръководителят на южнокорейската делегация Чо Мьон Гьон заяви:

Ще обсъдим участието на Северна Корея на Олимпиадата в Пьончан и на Параолимпиадата, както и подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея. Целта е двете Олимпиади да се превърнат в "мирен празник", а отношенията между двете корейски страни да се подобрят. Преговорите ще се водят със спокоен тон и без да се избързва.

Преговорите идват след две години на влошаване на обстановката на Корейския полуостров, през които Северна Корея извърши три нови ядрени опита и редица ракетни изпитания.

Срещата се наблюдава най-внимателно от световните лидери в очакване на някакъв сигнал за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, посочва Ройтерс.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................