Спортни разходи

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта е увеличен основно заради по-високи възнаграждения

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Яна Касова, BGathletic.com

 

През тази година българският спорт ще има на разположение 75,7 млн. лв., показва бюджетът на Министерството на младежта и спорта (ММС). Това е увеличение с 2,3 млн. лв. спрямо 2017 година, но то не се дължи на промени в политиката на министъра Красен Кралев, а на друга корекция на държавно ниво – скока на минималната заплата, която вече е 510 лв. По тази причина най-голям ръст – с 856 300 лв., има перото за заплати на персонала в спортните училища, които са под управлението на ММС. Със 734 700 лв. повече са средствата за служителите в самото министерство, където освен увеличаването на минималната заплата и осигурителните вноски предстои изплащане на обезщетения за служители, които се пенсионират. Пожизнените премии на олимпийските медалисти, които също са обвързани с работната заплата, налагат разходите по това направление да набъбнат с още 512 300 лв.

Още за елитния спорт

Министерството успява, чрез вътрешно преразпределение, да увеличи с около милион парите за две от основните си дейности – масовия и елитния спорт.

Високите спортни постижения ще глътнат близо 50,5 млн. лв., което е повече, сравнено с 2017 г., защото през февруари ни чака Олимпиада. Част от средствата по това направление ще бъдат разходвани по тима ни за Пьончан, за стимулиране дейността на федерациите (29 млн.) и клубовете (6,85 млн.).

При финансирането спортовете са разделени на пет групи. В първата попадат тези, които имат медали на последните две олимпийски игри и от последно проведеното световно първенство. Така освен класическите спортове, които в исторически план имат успехи, място сред приоритетно финансираните спортове ще намерят тези, които нямат толкова силни традиции, но работят много добре в момента. Такъв пример е таекуондото, аргументира се Кралев.

Във втора група са федерациите, които имат класиране от 4-то до 8-о място на последните две олимпиади и на последно проведеното световно първенство. Трета група са тези, които са имали квоти за олимпийски игри и имат потенциал за вземането на такива. В четвърта група попадат социални спортове – футбол, баскетбол, хандбал. А в пета група са тези, които са с възможности за развитие, но нямат толкова масово разпространение в страната, нямат и сериозни международни успехи.

В направлението на елитния спорт са разчетени средства за стимулиране и награждаване на спортисти за призови класирания на европейски и световни първенства и олимпийски игри, както и аналогични първенства и игри за хора с увреждания, пожизнените премии на олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност, и треньорите им.

„Опитваме се и топатлетите ни да бъдат с адекватни, прилични заплати, а не както досега беше – да се дават на много хора по малко пари. Този път ще даваме на малко хора повече пари, като средства ще бъдат заделяни и за състезатели в юношеска възраст, които показват заложби на световно ниво”, заяви още Кралев.

В общия бюджет на политиката в областта на спорта за високи постижения са заложени и 1,2 млн. лв. за обезпечаване дейностите на Антидопинговия център и лабораторията за изпълнение изискванията за лицензирането ѝ. Дейността на болницата по спортна травматология "Димитър Шойлев" ще бъде стимулирана със 180 000 лв., а членският внос към Световната антидопингова агенция е 59 000 лв.

60 61 sport br.1 2Спорт за всички

По отношение на масовия и училищния спорт ще бъдат изхарчени 16,3 млв. лв. Тук най-сериозната издръжка е за спортните училища (9,6 млн. лв.), а съществуващите програми на ММС ще бъдат финансирани с 5,2 млн. лв. Отделно за ученически и студентски спорт ще бъдат отредени 1,4 млн. лв.

Кралев изтъкна, че ММС работи усилено за привличане на средства и по европейски програми, които също увеличават общия бюджет. “Важна част от работата на Министерството на младежта и спорта за следващата година е председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Нашето министерство ще организира 4 големи събития на експертно ниво, като за тяхното финансиране кандидатстваме с проекти по програма „Еразъм +”, в размер на близо 1,2 млн. лв.”, заяви спортният министър.

Политиката в областта на младите хора ще се захрани с 3,2 млн. лв., като повече от половината от тях ще дойдат от хазартните оператори, които са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение.

Инфраструктура

Кралев не прави изключение от политиката на ГЕРБ за инвестиции в инфраструктура, затова 3,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти. Според Кралев целевите средства за спорт и спортна инфраструктура се увеличават извън заложеното, в рамките на годината, според възможностите на бюджета, и посочва като пример 2016 г., когато гласуваните средства са били 71,2 млн. лв., а в края на годината реално разходваните средства са били в размер на 81,6 млн. За 2017 г. бяха гласувани 73,4 млн. лв., а реалните средства в края на годината бяха 81 млн. лв.

Повече са парите, предвидени за обезпечаване на домакинства на международни спортни състезания – 7,7 млн. лв. През 2018 г. България е домакин на три световни първенства – по волейбол за мъже (съвместно с Италия), по художествена гимнастика и по гребане. Министерството участва и във финансирането на турнира по тенис от календара на ATP Sofia Open.

По отношение на приходите нещата не са променени – основната част от парите ще дойде от бюджета (49,3 млн. лв.), а от спортния тотализатор се очаква да постъпят 26,7 млн. лв.

"Основните приоритети в областта на спорта за периода 2018 – 2020 г. са укрепването на здравето и физическата активност, практикуването на спорт от всички и развитие на спорта за високи постижения", се казва в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018 – 2020 г. В нея е заложено таванът на разходите на ММС да се увеличи до 77,5 млн. лв. през 2019 г. и до 79,3 млн. лв. през 2020 г. И

 

Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 5 януари, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя

Споделяне

Оставете коментар

.....................................