Федерациите с медали - с приоритет при финансирането от спортното министерство

Лежане на стара слава няма да има, зарече се министър Красен Кралев

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Министерството на младежта и спорта ще финансира приоритетно федерации, които са печелили отличия на олимпийски игри и световни първенства. Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" министър Красен Кралев.

"Имаме вътрешно преструктуриране на бюджета. Приоритет ще имат тези федерации, които са в добра кондиция в момента, работят най-усилено, имат най-сериозни резултати. Първа и втора група сме обособили 14 спорта. Критериите при тях са да имат медали от последните олимпийски игри и медал от последното световно първенство, за втора група е 4-8-мо място", разказа за промените той, като не уточни, но най-вероятно става дума за олимпийските спортове.

Кралев все пак увери, че на всички федерации ще се помага, но няма да се отчита дейността им в миналото, а само в последните години.

"Не може да лежиш на стара слава, че преди 20 години си печелил медали, а в момента да нямаш резултати. Има и федерации, които са в лошо състояние, въпреки че са печелили медали от световни и европейски първенства през годините, но в момента са в криза. Ще помагаме на всички да я преодолеят, защото имаме много сериозни кадри", каза още той.

Министърът разкри, че след приемането на бюджета, финансите в министерството ще се увеличат с 5-7%.

"Всяка година бюджетът се увеличава в порядъка 5-7%. Имаме повече и тази година. Изцяло отиват 2 303 000 лв., които са от увеличението, във връзка с вдигането на минималната работна заплата. 512 000 лв. отиват за увеличение на пожизнените премии за олимпийските медалисти. Бюджетът е добър, въпреки че публичните средства за спорт са недостатъчни", категоричен е той.

Новият закон за спорта се очаква да бъде гласуван през декември и да влезе в сила през февруари. Той ще

"Новият закон за спорта ще дефинира доста понятия, ще сложи ред в много сфери, в които до сега не сме успявали. Даваме възможност всеки един спортен клуб да бъде не само сдружение с нестопанска цел, а всякакъв вид капиталово дружество. Можеш да избираш дали да получаваш държавна помощ или да си капиталово дружество. За първи път дефинираме понятията "спортни услуги" и "треньорски услуги". Това включва и фитнесите - всяко спортно дружество е задължено да наема кадри със съответния спортен лиценз. До сега не бяха регламентирани тези отношения и знаете колко проблеми сме имали във фитнесите, колко съмнения има за качеството на треньорските услуги. Не може да рискуваме здравето на хората", заяви Кралев.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................