По пътя на белия керван

Линдзи Вон и Марсел Хиршер преследват рекорди в алпийските дисциплини

Спорт ТЕНДЕНЦИЯ: Атрактивни състезания,  като нощния паралелен слалом, са бъдещето  на алпийските дисциплини
ТЕНДЕНЦИЯ: Атрактивни състезания, като нощния паралелен слалом, са бъдещето на алпийските дисциплини / Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

С началото на Световната купа в алпийските ски стартира подгряването за голямото спортно събитие на сезона – Зимните олимпийски игри в Пьончан през февруари. По традиция от австрийския курорт Зьолден започна петмесечното пътуване в преследването на Кристалния глобус на Белия керван на алпийците, което този сезон ще има своите новости и очаквания за рекорди.

Въпреки че алпийските дисциплини са „черешката на тортата” в зимните спортове, в някои от тях се наблюдава криза. Маркъс Уалднер, рейс-директор в последните няколко сезона на Световната купа към Световната федерация по ски (FIS), призна за частичната криза. Някои от дисциплините не са атрактивни за телевизионните зрители и от щаба му непрекъснато търсят решения, за да привлекат повече млади фенове. Вече е факт например предложението от сезон 2020/2021 от програмата на Световните купи да отпадне суперкомбинацията.

Уалднер посочи, че дисциплини като паралелния гигантски слалом – където двама скиори се състезават един до друг, могат да станат все по-важни за FIS.

„Проблемът е, че някои от нашите дисциплини се развиха по начин, който вече не е много привлекателен за обикновените телевизионни зрители, а само за най-сериозните фенове, които са наясно с техническите подробности. За да активираме и включим по-широка аудитория, трябва да имаме лесен разбираем продукт. Паралелните състезания са добър пример, тъй като форматът „рамо до рамо” е много вълнуващ и лесен за разбиране“, заяви Уалднер. Проучванията потвърждават изводите му – повечето зрители са над 45-годишни.

Паралелният слалом за мъже вече няколко пъти се проведе в италианския курорт Алда Бадия (тази година на 18 декември), но тази година за първи път и жените ще премерят сили в атрактивното състезание. Тяхната надпревара е насрочена във френския Куршевел на 20 декември.

Паралелната отборна надпревара пък ще дебютира на Олимпийските игри в Южна Корея.

FIS въведе и някои ключови промени в изискванията към екипировката от този сезон. Те засягат най-вече техничните дисциплини, какъвто е гигантският слалом. Намалена е минималната височина на ските, както и радиусът е намален от 35 на 30, а причина е безопасността, която е под въпрос след множеството контузии в последните години. Тези изменения вероятно ще доведат до разместване на пластовете сред фаворитите.

Звезди

И когато говорим за фаворити, в сезон 2017/2018 се очаква Линдзи Вон (САЩ) и Марсел Хиршер (Ав) да влязат в историята на белия спорт. Със 77 победи в Световната купа, американката е на девет победи от върховото постижение на Ингемар Стенмарк, който държи рекордните 86. Хиршер пък има възможност да стане едноличен рекордьор по брой Големи кристални глобуси. Австриецът има шест, с колкото е и сънародничката му Анемари Мозер-Прьол.

И Вон, и Хиршер обаче не са в най-добрата си спортна форма в момента. След поредица тежки травми американката през миналия уикенд направи първия си старт след повече от 600 дни пауза. Тя не успя да се класира за втория манш на гигантския слалом в Зьолден, където се наложи Виктория Ребенсбург (Гер).

Хиршер пропуска старта на сезона и се очаква да се включи в кервана през декември. През август австриецът, който все още е считан за фаворит за олимпийските титли в слалома, гигантския слалом, суперкомбинацията и отборната надпревара, счупи левия си глезен по време на тренировка.

„През този сезон единствено мога да загубя. Защото, ако завърша втори, според австрийската преса ще бъде национална трагедия“, каза Хиршер в навечерието на сезона, който не успя да стартира в Зьолден, защото гигантският слалом при мъжете беше отменен заради силен вятър. Преди да прелети Океана, керванът се мести във финландския зимен център Леви за слаломите следващия уикенд.

Парите

Германският автомобилен производител Audi удължи договора си с FIS за спонсорство на Световната купа по ски до 2022 г. Новата сделка е ранно подновяване на партньорство, което е в сила от 2002 г. насам, а предишният договор, подписан през 2012 г., беше валиден до края на следващата година.

Финансовите условия не са публикувани, но досега автомобилният гигант даваше по близо 5 милиона евро годишно на федерацията. Освен елитните ски алпийски дисциплини компанията спонсорира Световната купа по ски бягане, както и други състезания в северните дисциплини.

Атрактивността на алпийските спускания извежда и състезателите в тях до най-високите хонорари сред скиорите. Победа в старт от Световната купа е обвързана с минимум 45 000 швейцарски франка (приблизително 39 000 евро). Наградният фонд е до 30-о място, което е оценено на скромните 500 франка (435 евро). Второто място е 20 000 франка, а третото – 10 000 франка. Австрийските състезания обаче осигуряват по-големи награди за шампионите, като например спускането в Кицбюел е гарнирано с чек за победителя от 80 400 франка.

Най-много пари от наградни фондове през миналия сезон е натрупала олимпийската шампионка в слалома Микаела Шифрин (САЩ) – 597 700 швейцарски франка, или 516 000 евро. При мъжете Хиршер е спечелил със 70 000 франка по-малко. Но звездите от Белия керван не разчитат на тези средства. Голямата звезда на ските Линдзи Вон (САЩ) например е „едва” със 110 000 франка от наградни фондове за сезон 2016/2017, но само на година тя печели по приблизително $3 млн. от рекламни договори с компании като Under Armour, Head, Red Bull, Oakley и Rolex. Богатството ѝ се оценява на $10 млн.

Останалите зимни спортове не могат да се похвалят с по-високи наградни фондове от тези на алпийците. Най-престижната верига в ски бягането – Тур де ски – осигурява награда за крайния победител в класирането приблизително 100 000 франка, а 24 000 франка за отделните девет турнира. В ски сковете крайният шампион взима 70 000 франка.

Сноубордът, където българите Радослав Янков и Александра Жекова достигат призови места, отстъпват на най-платените състезания от Белия керван. Общият награден фонд на състезание от Световната купа в сноуборда е 25 000 франка, като за победител сумата е 7000, за последния финансиран – десетия – 200. Кристалният глобус не е подплатен с допълнителен бонус.

Сани и Радо се впускат от следващия месец в най-престижните комерсиални състезания в спорта си. През ноември започва и сезонът в останалите зимни надпревари. Звездите ни Жекова и Янков ще могат да се състезават на високо ниво и през 2018 г., тъй като Банско ще бъде домакин на Световната купа по сноуборд между 26 и 28 януари. Дисциплините, които ще се проведат на Бъндеришка поляна, са паралелен гигантски слалом (мъже и жени) и спийдбордеркрос (мъже и жени).

Вон се спуска

с мъжете

Звездата на алпийските ски Линдзи Вон може да постигне голямата си амбиция и да получи разрешение да премери сили с мъжете. Идеята е американката да участва в мъжкото спускане в канадския зимен център Лейк Луис, където тя има 14 победи, в дисциплината спускане през ноември 2018 г. Американската федерация по ски и сноуборд е внесла официално предложение до FIS.

„Тренирала съм заедно с мъжете страшно много време през последните години и съм се конкурирала с тях почти всеки ден. Чувствам, че имам нужда от тази възможност като спортист, за да видя какъв е истинският ми потенциал“, каза 33-годишната Вон.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................