Ferrari може да напусне Формула 1 заради новите правила за двигателите

Liberty Media иска по-голямо стандартизиране на двигателите от 2021 г.

Спорт Серджо Маркионе
Серджо Маркионе / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

"Ферари" заплаши с напускане на Формула 1 заради новите правила в спорта, предложени от новия собственик на шампионата Liberty Media, съобщи Ройтерс. Изявлението направи президентът на ФИАТ и на легендарния тим Серджо Маркионе. Срещу нововъведенията се обявиха още "Мерцедес" и "Рено".

"Формула 1 е част от нашето ДНК от деня на раждането ни. Но ако променим твърде много "пясъчника" и той стане неузнаваем, едва ли ще искаме да играем повече", коментира Маркионе.

Острата реакция идва след представените във вторник планове за промени в двигателите. Идеята на ФИА и собствениците на Формула 1 е те да влязат в сила от 2021 г. Предложенията са двигателите да останат 1,6-литрови V6, хибридни, но оборотите им да бъдат с 3000 по-високи и ще бъде премахната хибридната система MGU-H. Батерията и електрониката ще бъдат стандартизирани.

"Liberty има добри намерения, едно от които е да се намалят разходите на отборите, което смятам за добро. Има и няколко неща, с които не сме съгласни, едно от които е фактът, че задвижващите системи няма да са уникални и няма да се отличават една от друга. Аз няма да подкрепя това", каза Маркионе. "Не искаме да участваме в първенство, който се е превърнало глобално в Наскар", добави той.

Споделяне

Оставете коментар

..................................