Олимпийският път на Антъни минава през САЩ

Спорт С бронзовия  медал от световното първенство за юноши и осмото при мъжете Антъни Иванов увеличи още популярността си в САЩ
С бронзовия медал от световното първенство за юноши и осмото при мъжете Антъни Иванов увеличи още популярността си в САЩ / снимка: Ивелин Солаков
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Автор Василен Димитров, BGswim.com, специално за "Икономист"

 

За плувната общност Антъни Иванов отдавна не е детето чудо. Още на 15 г. талантът от Велико Търново атакуваше националните рекорди при мъжете. С впечатляваща техника, грациозност и лекота. На 16 г. беше шести в света при юношите, при положение че горната възрастова граница бе 18. И така до това лято, когато с осмото си място в света при мъжете на 200 м в бътерфлай в Будапеща се превърна в национална сензация, за която се коментираше усилено в социалните мрежи, политиците поздравяваха, обещавайки съдействие за повече трофеи и рекорди, а медиите намериха новия си герой. Подценявано и неглижирано, с малки изключения в някои градове, плуването (един от трите стълба в олимпийската програма) показа глава над водата за широко обществено внимание и признание.

В Будапеща Антъни Иванов се бе изявил като равностоен на най-големите. С олимпийски и световни шампиони, част от тях сред най-популярните личности на планетата, а бе минала само седмица, откакто бе навършил пълнолетие. Месец по-късно, когато стана трети в света при юношите в Индианаполис, притежателят на над 200 национални рекорда беше единственият участник от унгарския финал на дисциплината.

Причините да се изумяваме от Антъни са десетки – талантът, физически качества, високият му праг на поносимост към натоварвания, психическа устойчивост и самочувствие при плуването с големите имена. И още - отговорност, зрялост, умение да се абстрахира от всякакъв вид дразнители или изкушения. Впечатляващо е дори непринуденото му поведение пред камера. Най-изумително обаче е неговото постоянство в прогреса на резултатите и постиженията. Състезателят на Николай Вакареев и „Вихрен” (Сандански) винаги си поставя високи цели, които реализира една по една. С увереността на човек, отлично познаващ тялото и психиката си, заяви, че гони олимпийското злато.

А пътят към Олимп минава през САЩ. Възпитаникът на американския колеж във Велико Търново иска да учи бизнес, а после спортен мениджмънт в Америка. Има предложения за пълна стипендия от няколко университета, включително и от Харвард и Станфорд. Отличен вариант е и университетът във Флорида, където тренират две от големите звезди на плуването – суперсензацията от Будапеща – Каелеб Дресъл, и вторият най-титулуван олимпиец в басейна – Райън Лохти. Емисари на Университета в Питсбърг пък посетиха на крака Иванов по време на световното първенство в Будапеща. Премисляйки вариантите и възможностите за по-добра плувна и образователна програма, Иванов започва да се изкушава от идеята от август догодина да облече униформата на Щатския университет на Северна Каролина.

Ще обсъди вариантите с родителите си Елена и Антон – бивш плувец и основната причина да влезе в световния плувен фокус. За целта Иванов трябва да си вземе изпита за SAT и да придвижи предметите и изпитите си в американския колеж във Велико Търново. И за да заложи повече на ученето, ще свали до края на годината от програмата си едната от двете тренировки на вода. Ще пропусне европейското първенство на 25-метров басейн в Дания през декември, участвайки само в надпревари от вътрешния календар.

Генералният мениджър на националните плувни отбори Кристиян Минковски неведнъж е давал за пример европейския вицешампион за юноши като доказателство, че и у нас, при тези условия и реалности, талантите може да се реализират на световно ниво. Но истината е, че за да постигне олимпийската си мечта, Антъни трябва да се подготви в САЩ – водещата сила, с най-силните програми, с постоянна проверка в състезателна обстановка с най-добрите. Докато в България на 200 м бътерфлай бие съперниците си с близо десетина секунди. Зад океана може да работи върху елементите, в които американците са най-силни – старт, подводно, обръщане, и които с треньора му Вакареев отчетоха като слабост в Будапеща. Върху тях ще работят за европейското първенство в Глазгоу догодина. За там спецът смята, че Антъни има реални шансове за почетната стълбичка. Позиция, която ще го доближи още повече до олимпийската му мечта.

Велинград с колония студенти в САЩ

60 61 2Нина Рангелова завърши Южния методистки университет в Тексас

Пътят на българските плувци в американските университети е трасиран. За четвърт век там са се дипломирали над петдесетина. Сред по-изявените са олимпийците Нина Рангелова, Михаил Александров, Ана Дангалакова, участникът на две световни първенства Лъчезар Шумков, а в момента студенти са няколко от съперниците му в бруста. Вангелина Драганова е най-яркото име на ПК „Белмекен“ (Велинград) сред десетината плувци, следващи или дипломирали се в САЩ и Западна Европа. Клубът е уникален за родните реалности с целенасочената си политика не просто да прави шампиони, а чрез спорта да им подсигури реализация в живота с образование в САЩ. В момента Вангелина завършва във Финикс със специалност „Финанси и икономика“. Четирима от възпитаниците на старши треньора на ПК „Белмекен“ Йорданка Пенина са избрали висшето заведение на Феърмонт, щата Западна Вирджиния. Предпочитаните от тях специалности са мениджмънт и финанси (петима). Има и архитект, IT специалист, психолог. Безспорно най-впечатляваща е професионалната реализация на Георги Попов, който е вицепрезидент на US Financial Institution Group в Калифорния. Също и на Станимир Качаков – акаунт мениджър в AVIS Group в Сиатъл. Шампионите на ПК „Белмекен“ се реализират благодарение на качествата, амбицията, но и заради Пенина. Тя не просто прави шампиони, а ги натиска за уроците.

 

 

Текстът е публикуван в брой 36/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................