Пясъчни игри

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Яна Касова, BGathletic.com

Лятото е времето за спорт на открито. И за плаж. А на плажа може и да се спортува. Тези, при които е вечно лято, са го измислили. Много от най-популярните игри имат и разновидност на пясък. Плажните спортове са обхванати в международни структури и дори се излъчват световни шампиони. И не говорим само за най-популярния от тях – плажния волейбол.

Спортните федерации осъзнаха нуждата да разчупят класическите си дисциплини, за да привлекат нови последователи. Една от стъпките в правилната посока е излизането на плажа. Разсъблечените атлетични тела привличат тълпи от хора, а това се харесва и на спонсорите. Много федерации припознаха вече развити спортове на пясъка, но други създадоха нови дисциплини. Когато състезанията са на плажа, те не изискват много средства за спортния терен. Но пък и с няколко тона пясък успешно влизат и в центъра на големите градове. Рим направи европейско първенство по плажен футбол, на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк се игра плажен тенис. Москва, Барселона и Лисабон, дори София също имат история в плажните спортове.

Най-известен,

но и с най-голям стаж

Плажният волейбол „се ражда” преди повече от век – през 1915 г. на емблематичния хавайски плаж Уайкики. За няколко години спортът набира популярност и все повече клубове започват да участват в организирани мачове. През 1924 г. е и първият турнир. Повече от десетилетие плажният волейбол се играе от отбори от по 6 играчи по подобие на играта в зала. Но клуб от Санта Моника въвежда и срещи между тимове от по двама, както е и днес.

Атрактивната игра прехвърля океана и пристига в Европа през 30-те години. Pepsi става спонсор на турнир в Лос Анджелис през 1948 г. Първият професионален турнир обаче е във Франция в края на 60-те, където наградният фонд е бил 30 000 франка. По това време започва да се провежда и Manhattan Beach Open, който става известен като Уимбълдън на плажния волейбол.

Играта набира все по-голяма популярност, като дори музикантите от The Beatles излизат на игрището в Лос Анджелис. Джон Кенеди също се е включвал в мач.

В крайна сметка плажният волейбол влиза под крилото на международната волейболна федерация (FIVB), като на Игрите в Атланта през 1996 г. става част от олимпийското семейство. Година по-късно се провежда и първото световно първенство. Играчите от Бразилия и САЩ са доминиращи в играта на пясъка, в която победителят се излъчва при аванс от два гейма. Точките са до 21.

В началото на новото хилядолетие от FIVB прави ход, който печели още повече почитатели на плажния волейбол. Тогава бяха стандартизирани облеклата за игра, като регламентът позволи бански от две части за жените. Някои се възпротивиха, че това е прекалено секси, но пък волейболистките приеха екипировката добре с оглед на това, че играят на плажа под ярки слънчеви лъчи.

По време на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. дори беше направено проучване, насочено към тв камерите. 20% от картината от съоръженията за плажен волейбол беше фокусирана върху гърдите на състезателките, а 17% - към задните части. Заключението - външният вид на играчите оказва по-голямо влияние върху феновете, отколкото спортните им умения.

Мюсюлманските държави не са почитатели на разголения спорт и само един отбор в женския волейбол се яви на Азиатските игри през 2006 г. Причината – неприличното облекло. Но пък играта може да бъде и още по-разкрепостена. В началото на развитието й в САЩ клубовете редовно организират мачове за нудисти. За щастие (или за нещастие) това направление не се е развило.

От тревата на пясъка

Огромните плажни пространства на Копакабана не могат да вдъхновят бразилците към още интересни игри на пясъка. Именно на популярния плаж през 1965 г. Октавио де Мораеш налага футволея (footvolley). Правилата са заимствани от волейбола и футбола. Играе се според точкуването на плажния волейбол, но топката може да се удря с всяка част на тялото освен с ръце. Играта се разпространява по целия свят и дори се включва и в международни спортни прояви.

През 40-те години на миналия век в Бразилия налагат и плажния футбол. През 50-те вече се провеждат международни турнири на Копакабана. Ромарио се увлича по тази игра, както и други негови колеги от националите на страната през годините се впускат в мачове на пясъка. Играта се припознава от ФИФА, а през 1995 г. се провежда първото световно първенство. Гиганти като McDonald‘s, Coca-Cola и MasterCard са спонсори на различни международни лиги на плажния футбол.

В България плажният футбол се играе организирано от години, като отборите играят в първенство, а БФС поддържа и национален тип. Настоящият шампион на страната МФК „Спартак“ от Варна записа най-високото класиране на български отбор в Шампионската лига по плажен футбол, която се състоя в Португалия. Родният клуб завърши на 19-о място от 57 участници, което се счита за успех.

Други плажни разновидности

Плажният тенис също вече се наложи като популярен спорт. Международната федерация по тенис (ITF) развива успешно тази разновидност на играта, като преди няколко години успя да привлече Андре Агаси и Щефи Граф за нейни посланици. Големите първенства и в този спорт вечe са традиция, като дори Варна беше домакин на европейско първенство по плажен тенис.

Хандбал на пясък също има. Дори българите са с успехи в тази й разновидност. Дамският ни национален тим има четвърто място на световно първенство (през 2006 г. в Бразилия). Атрактивните изпълнения в двете полувремена от по 10 минути в мачовете са запазена марка за този спорт. Играе се от трима плюс един вратар.

Между 4 и 7 играчи пък се включват в плажното ръгби, популярно най-вече в Италия. Този спорт не се радва обаче на организация от международни федерации.

Борбата също намери стимул да излезе на плажа. Причината, разбира се, е да се покаже сред повече хора. Световно първенство се проведе през 2011 г. в Обзор. По Черноморието редовно се провеждат турнири по плажна борба, като Шкорпиловци е домакин на един от тях този уикенд.

Плажните разновидности на класическите спортове не губят своята популярност, а международните организации допринасят за това, като разширяват значимостта на състезанията. През 2019 г. Сан Диего, Калифорния, ще бъде домакин на Световните плажни игри (World Beach Games). Организатор е Асоциацията на националните олимпийски комитети.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................