Освен за честта на фланелката

В кои спортове се плаща за повиквателна в националния отбор

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Яна Касова, BGathletic.com

 

Да облечеш националния екип, е чест за всеки спортист. Това означава, че си избран да представляваш страната си сред многото останали, които не са получили повиквателна. По принцип мачовете на националните отбори не са много на брой и са свързани с квалификации за големи първенства, евентуално участие на тези форуми и приятелски срещи. Тези цикли са съобразени със спортния календар и не съвпадат с редовните клубни първенства или в тези шампионати се правят паузи, за да се изиграят международни мачове. Но въпреки това при някои календарът е толкова наситен, че мачовете за националните отбори понякога се оказват бреме. Затова и националните федерации компенсират финансово националите за участие в международните мачове за страните си. Това е най-широко застъпено във футбола, където професионалните играчи печелят много повече в клубовете си, отколкото биха получили за повиквателна за представителния тим на държавата.

Как е в България

Всяка покана от националния селекционер дава и 1000 евро бонус за футболист. Премията е за мач и се получава независимо дали футболистът е титуляр, или не записва нито една минута в срещата. Така, ако турът на националите включва два мача на повиквателна, то всеки от тях ще получи по 2000 евро. Мач в чужбина гарантира и по 50 евро командировъчни на ден. Трябва да отбележим, че премиите за футболните национали бяха намалени преди няколко години, когато получаваха по 1500 евро за мач.

Премиите за победи и класирания на дадени първенства са в отделна графа. Парите, които гарантира повиквателната за първия тим, са доста малко, ако трябва да се сравни с месечните заплати, които играчите получават на клубно ниво. Но това е така не само в България, но и в най-успешните футболни държави.

Трудно е да се прецени дали това, което харчи по националите футболната ни централа, е много, или малко, които вече записаха три загуби в световната квалификация, последната от които беше като гост от Беларус (1:2) преди седмица. Но БФС не е на издръжка на държавата и може да осигури лукс на играчите си, дори и да не го заслужават с представянето си.

Друг спорт, който може да си позволи да даде „стартови” пари за лидерите на отбора си, е тенис федерацията. За „Купа Дейвис” най-добрите ни „ракети” сключват индивидуални договори с българската федерация, в който освен задълженията са заложени и финансови параметри за участие на неофициалното световно отборно първенство. Премиите са конфиденциални, но сумата е еднократна, а други бонуси при победи и класирания не се предвиждат.

Във волейбола няма пари за повиквателна

Волейболната ни мъжка селекция в момента има своя подем в мачовете от Световната лига. Само преди дни във Варна победиха олимпийския шампион Бразилия и световния – Полша. Но въпреки че волейболистите пълнят залите у нас, те не получават нищо, за да облекат националната фланелка. Играчите обаче получават премия за всеки мач в Световната лига, осигурена от Международната федерация по волейбол. Загубата е равна на $300 на играч, а победата носи $800. От шестте изиграни мача в първия етап на елитната надпревара „лъвовете” имат в статистиката си три успеха и още толкова поражения. Това означава, че всеки волейболист е заработил вече $3300. Последната част от груповата фаза е този уикенд в Аржентина.

Подобно на волейболната международна федерация, така и лекоатлетическата има премии за най-високия си ранг състезания. Разликата е в това, че националните атлети трябва да се класират на определена позиция, за да заслужат и пари. Така например световната титла носи премия от $60 000, а бонус е предвиден за всеки състезател, класирал се до осмо място. Най-ниската ставка в индивидуалните дисциплини е равна на $4000. Първо място на всеки един от 12-те турнира за сезон от най-престижната комерсиална верига „Диамантената лига“ носи $10 000, а в края на всеки сезон всеки атлет има шанс да завърши лятото с $50 000, като краен победител в дисциплината си.

В индивидуалните спортове, които изискват спаринг-подготовка, екстрата да си национал, е лагерната обстановка, която покрива пълен храноден и хотелско настаняване. Борците например обаче са почти целогодишно на сборове и състезания. Боксьорите се събират малко по-рядко.

Стипендии за месец

Наред с комерсиалните състезания, клубните заплати, премиите от българските и международните федерации спортистите на България имат и една солидна подкрепа от Министерството на младежта и спорта. Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2017 г. регламентира месечни стипендии за спортисти с призови класирания – до шесто място на европейско и до осма позиция на световно първенство. В зависимост от възрастовата група заплатите варират между 700 лв. и 450 лв. Министерството не забравя и по-нискоразрядните спортисти, чиито резултати, обосновани в проектите на съответните федерации, могат да им носят месечни стипендии, но не по-високи от тези на спортистите с класиране в съответствие с възрастовите групи.

В България има прилични премии и за класиране в Топ 8 на големи първенства. Медалите от световни шампионати в олимпийските спортове носят чекове от страна на държавата от 50 000 лв. за злато, 35 000 лв. и 25 000 лв. съответно за сребро и бронз. Останалите позиции в осмицата са гарнирани със суми между 15 000 лв. и 5000 лв. Европейското злато е равнозначно на 20 000 лв., а при континентални успехи до шесто място държавата дава съответно 10 000 лв., 8000 лв., 5000 лв., 4000 лв. и 3000 лв. Неолимпийските спортове и дисциплини имат по-скромни облаги – само до трето място, като световната титла е оценена на 9000 лв., а европейската е с 2000 лв. по-малко. И

Извън България

Примерът на политиката към футболните национали на България рядко е срещана по света. В пълна сила това важи за големите сили в спорта. Липсата на „стартови” премии за влизане в национален отбор е компенсирана обаче с добра спонсорска политика в дадената страна или с други бонуси.

Пример са футболистите на Германия, които заслужиха рекордна премия за спечелването на четвъртата в историята на страната световна титла през 2014 г. Всеки играч от Бундестима тогава заработи бонус от 300 000 евро от Германския футболен съюз, който от своя страна заслужи и рекорден приход от ФИФА - $35 млн. за спечелената световна титла.

И все пак изключения винаги има. Най-големите звезди на футбола подписват индивидуални договори за влизането в националния тим на страната им. Какво съдържат контрактите на Меси и Роналдо обаче, е добре пазена тайна. Спортисти от такъв ранг са обвързани и с богат арсенал спонсори, които също отвързват кесиите при игра на голям спортен форум.

Футболистите на Германия имат солидни премии за медали, но не така стоят нещата за останалите спортисти. Златният медал от Олимпийските игри от Рио в Германия беше оценен на $20 000. За пример в България той беше с цена, определена от държавата на 250 000 лв. Ясно е, че колкото повече потенциални шампиони има в един отбор, толкова повече намалява и стойността на бонусите.

 

Текстът е публикуван в брой 24/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

..................................