Сезонът на хаоса

Форматът на Първа лига накара както клубовете, така и феновете да недоволстват

Спорт СКРОМНО: Това, че пет отбора домакинстваха на стадиони в други градове, свали рязко посещаемостта на техните мачове
СКРОМНО: Това, че пет отбора домакинстваха на стадиони в други градове, свали рязко посещаемостта на техните мачове / Lap.bg
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Емилиян Онуфриев, bgfootball.com

Когато преди година стана ясно какъв ще е форматът на новото елитно футболно първенство, не беше особено трудно да се предвиди, че само няколко месеца по-късно ще говорим за пълен хаос. Причината за "реформата" беше в общи линии една – да се повиши интересът към шампионата и той да стане по-оспорван. Седмица след приключването му можем да заключим, че опасенията на песимистите се потвърдиха.

14-те отбора през сезона се разделиха на първа шестица и втора осмица. От първата група трябваше да се определи шампионът, плюс поне един от участниците ни в Лига Европа. При останалите, след приключването на редовните мачове, се изиграха допълнителни плейофи на турнирен принцип, които определиха няколко неща: сигурния изпадащ, два от отборите, които ще играят допълнителен мач за спасение, и макар и несъстоял се, финал за определяне на тима, който ще получи допълнителен шанс да играе в евротурнирите, като за тази цел трябва да победи някой от горната група. Сложно е за описване дори и след като си го разбрал.

Новият сезон започна със спуснати като с парашут четири отбора, които не завоюваха на терена правото си да бъдат в Първа лига. И докато за ЦСКА този компромис бе донякъде оправдан заради историята, фенската маса и влиянието на този клуб в българския футбол, то за останалите отбори ситуацията не бе същата. Верея бе поканен, защото имаше добра база. Нефтохимик, който едва се спаси от изпадане от Б група, цъфна в елита официално "по заслуги". Локомотив Горна Оряховица осъмна с елитен статут по покана на БФС просто защото... нямаше кой.

Къде отиде интересът?
Полупразните стадиони могат да се обяснят с това, че пет отбора не играха на своите стадиони през годината заради неизпълнение на инфраструктурните изисквания. Славия се премести на националния стадион, където пак не се радваше на повече от 100 – 200 привърженици. Монтана домакинства в Ловеч пред няколко непритеснени да изгубят времето си фенове. Дунав игра в Разград, като близостта между двата града осигуряваше прилично посещение, Локомотив ГО пътува половин сезон до Пловдив с оскъдно количество публика, а Черно море приемаше съперниците си в Каварна, което сериозно наруши зрителския му баланс. Ботев пък от няколко сезона се помещава на тренировъчната си база в Коматево, която далеч не е достатъчна, за да събере всички фенове. В тази редица можем да добавим факта, че в Разград на мач ходят все по-малко хора въпреки отличните условия и... явлението "билет-покана".

Сигурният шампион
Едва ли можеш да очакваш засилен интерес, при положение че от октомври се знае кой ще е шампион в първенство, приключващо през май. Ако регламентът предвиждаше делене на точките на две, преди подновяването на първенството в плейофа, можеше и да се задържи интригата по-дълго. Тогава „Лудогорец“ нямаше да има 16 точки аванс, а наполовина по-малко пред втория „Левски“. Деленето на точките не е въведено навсякъде в шампионатите с плейофна фаза, но у нас всички биха имали полза от това. И зрителите, и рекламодателите. Всичко това не следва да омаловажи успеха на разградчани, които са класи над останалите и биха грабнали титлата тази година при каквато и да е шампионатна схема.

Европейски неволи
Към края на шампионата ситуацията не изглеждаше много по-ясна, след като настана чудене какво ще произлезе от това, че вторият, ЦСКА, няма право да играе в евротурнирите. Към това трябва да добавим и че Ботев трябваше да играе бараж с Верея, но този мач стана безсмислен, защото пловдивчани завоюваха Купата на България, което им дава излаз към Европа. Така старозагорци се класираха без игра за финалния плейоф, определящ последния участник в евротурнирите. Там те срещнаха третия, Левски, чието ръководство недоумяваше защо трябва да спори за евроквота със седмия. "Сините" бяха на позиция, че щом вторият има забрана, то те трябва да заемат неговото място. На това БФС отвърна, че ЦСКА е обжалвал санкцията си, което прави баража с Верея задължителен. В крайна сметка нещата може би си дойдоха на мястото с далеч по-логичното, макар и трудно класиране на Левски.

Естествен подбор
Според схемата на родното първенство съвсем спокойно отбор, който няма нито една победа през първенството, може да се спаси от изпадане. Последният, Монтана, който имаше общо 15 точки през сезона, можеше да елиминира някого с два равни мача и след това да се спаси след изпълнение на дузпи. За щастие това не се случи и аутсайдерът на Първа лига отпадна.
Като друга добра новина изглежда и фактът, че този сезон все пак ще имаме някакви наченки на "естествен подбор". Локомотив ГО и Нефтохимик изпаднаха "на терена", а вместо тях идват отбори, които в последните години показват, че се развиват. Или поне влизат в елита по естествен път.

Въпреки хаоса през сезона, от БФС отчитат експеримента като успешен и ще го повторят и догодина. И вероятно ще го повтарят дотогава, докато най-сетне разберат, че проблемът не е в "схемата".Текстът е публикуван в брой 23/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

..................................