Ново начало

Последното предложение за анулиране на всички световни рекорди в атлетиката, изглежда, този път ще се осъществи, но дали ще бъде справедливо

Спорт Себастиан Коу твърди, че иска да върне доверието в леката атлетика
Себастиан Коу твърди, че иска да върне доверието в леката атлетика / Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Яна Касова, BGathletic.com

 

Не за първи път световните рекорди са обект на разискване. В опит да дискредитира спортистите от бившата ГДР, през 90-те години на миналия век германският функционер Хелмут Дигел поиска да бъдат анулирани върховите постижения в леката атлетика. Английски журналист направи същото предложение през 2010 г., като отново източноевропейските рекорди с давност от 80-те бяха на прицел. В началото на тази година подобно предложение направи и шефът на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) Джани Мерло. Но докато тези искания преминаха почти като на шега, сега атлетическите рекорди са с реална опасност, защото предложение за ревизията им дойде от Европейската централа по лека атлетика (ЕА).

Съвета на ЕА изготви конкретни критерии за преразглеждане на световните рекорди, като в това число попада и резултат №1 в скока на височина от 209 см, който се държи от Стефка Костадинова. Препоръките ще бъдат изпратени до Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), където ще имат крайната дума.

"Рекордите, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на атлетическия спорт. Те обаче нямат никакъв смисъл, ако хората не вярват в тях, коментира президентът на ЕА Свен Арне Хансен. - Това, което предлагаме, е революционно. Не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно."

Приетите предложения включват няколко строги изисквания към резултатите, които могат да бъдат зачетени за световни и европейски рекорди, а именно: да са постигнати в международно състезание от одобрен списък, при които са гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване; атлетът да е бил обект на определен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението; взетата проба при допинговия контрол след рекорда да е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години; анулиране на рекорда, ако атлетът наруши антидопинговите правила или правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Съществуващите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им ще зависи от това, дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.

Предложенията за ревизията на рекордите повлече лавина от бурни реакции, но президентът на IAAF Себастиан Коу сякаш подкрепя идеята.

"Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние, управителните органи, въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни от преди 15 или дори 10 години, коментира Коу. - Разбира се, за да бъдат приети новите правила по отношение на световните рекорди, IAAF се нуждае от глобално одобрение от всички континентални асоциации. Ще има атлети, настоящи носители на рекорди, които ще почувстват, че историята, която калибрираме отново, ще отнеме нещо от тях. Но мисля, че това е стъпка в правилната посока. Ако всичко бъде направено при добра организация, ние ще имаме добри шансове да възстановим доверието на хората в сферата на борбата с допинга."

Какво мисли Стефка

Рекордът на Стефка Костадинова не би трябвало да е застрашен от новите правила. Постижението от 209 см българката постави по време на световно първенство, което гарантира техническото ниво на състезанието. От друга страна, тя никога не е нарушавала антидопинговите правила. Въпреки това Костадинова, която в момента е президент на Българския олимпийски комитет, реагира остро на идеята.

stefka2 Getty

„За втори пореден път в рамките на четири месеца съм длъжна да заявя, че намирам предложението за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди за несериозно, некоректно и дори подигравателно, заяви Костадинова. - Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Аз съм скочила 209 см, Кайша Берквист от Швеция скочи 208 см, което е световен рекорд в зала – защо това трябва да се забрави и анулира без причина? По тази логика утре ще поискат да премахнат постиженията на Юсейн Болт, Сергей Бубка, Майкъл Фелпс. Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска пак "пренаписване" с нови мотиви. Нямам обяснение защо нещо се предлага отново, само месец след като IAAF се произнесе категорично против. Скочих рекордните 209 см по време на световно първенство, на живо, пред погледите на милиарди зрители и с възможно най-строгия допинг контрол. Най-трудно е да поставиш рекорд по време на шампионат на планетата, защото обикновено там мислиш предимно за златото. Тествана съм стотици пъти по цял свят на най-престижните турнири в атлетиката и отговорност на други е бил броят на допинг пробите и колко години да се съхраняват. В кариерата си имам 197 скока над 2 метра, скачала съм за световен рекорд 207 см, после 208 см, три пъти подобрих световните рекорди в зала, заслужих да бъда отличена със спортен „Оскар“, спечелих 7 световни и 5 европейски титли, олимпийско злато. Това не е случайно извървян път, за да ме подлагат сега на съмнения и ревизии. Това е нещо, с което се гордея като българка, и няма как да го зачеркнат с „нови критерии и стандарти“. Освен това този рекорд е на България и няма как да се съглася да отнемат без основание нещо на страната ми.”

Целта

Целта на радикалните предложения е опит да се изчисти името на леката атлетика. Последните няколко години доведоха до световни скандали с допинга, които сложиха петно на целия спорт. Това доведе до отлив на спонсори и фенове, а в момента пред международните организации цел №1 е именно възвръщането на доверието. Според институциите трябва да се вземат мерки и за рекордите, поставяни в бъдеще, защото евентуалното им последващо разграничаване отново би нанесло нежелан удар по спорта.

Освен спортистите и организаторите на турнири надигнаха глас. Критикуван е фактът, че според предложението световни рекорди вече няма да могат да се поставят по време на по-малките турнири.

„Трябва да започнем отнякъде, заяви Коу и призова за „глобален дебат“ по темата. - Този дебат беше провокиран от атлетите към ръководителите, той е отдавна чакан.“

Самият Коу е сред тези, които ще загубят световни рекорди, ако идеята бъде одобрена. Неговите върхови постижения обаче са в неофициалните и нефигуриращи в програмата на големи първенства дисциплини 1000 м и 4 х 800 м.

Легендите на нож

Много от легендарните атлети по света реагираха „на нож” предложението. „Може някой някога да ми отнеме рекорда, но това няма как да е чиновник от дадена асоциация,“ заяви Джонатан Едуардс, който вече 22 години държи световния рекорд в тройния скок с 18,29 м.

Майк Пауъл (САЩ) също защити резултата си от 8,95 м в скока на дължина, който е от световното първенство през 1991 г. Двукратният олимпийски медалист Пауъл нарече пред репортер на BBC предложението „неуважително и несправедливо“, като го оприличи на „шамар в лицето“ и заяви, че вече е информирал своите адвокати.

 

Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 12 май, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................