Полупризнат провал Избрана

Руският президент Владимир Путин обяви нова антидопингова политика на страната, но продължава да отрича държавен чадър над старата

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Яна Касова, BGathletic.com

Новата антидопинг програма на руския спорт вече се подготвя, а президентът на страната Владимир Путин призна за провал на старата. Изказването му по време на съвещание за подготовката на Универсиадата през 2019 г. в Красноярск пък получи положителна реакция от Световната антидопингова агенция (УАДА), откъдето отбелязаха, че това е важна стъпка в правилната посока.

Независима комисия към УАДА проведе разследване и изложи няколко доклада за сериозни нарушения в допингсистемата в Русия. Проточилият се почти година и половина мониторинг посочи редица пропуски, а едно от най-големите обвинения бе, че е създаден държавен „чадър” от най-високо ниво за прикриване и манипулиране на допингпроби. В последния доклад на Ричард Макларън беше посочено, че над 1000 руски спортисти са получили допингпредимство в периода между 2011 и 2015 г.

„Най-важното нещо, което трябва да направим, е да се вслушаме в изискванията на УАДА въпреки неуспехите в работата на независимата комисия. За да има резултати от работата ни, трябва да се вслушваме”, заяви Путин през миналата седмица, като не падна съвсем по гръб и отново укори работата на комисията, водена от Макларън. Според руския президент са допуснати редица пропуски в разследването на УАДА и няма адекватни доказателства за обвиненията.

„Никога не е имало някакъв институционален заговор за прикриване на положителни допингтестове, заяви президентът на Русия. – Но доказаните случаи на хванати с допинг руски спортисти са абсолютно неприемливи. А това означава, че съществувалата досега руска система за контрол върху допинга не е сработила, и това е по наша вина.”

„Световната антидопингова агенция е окуражена от този знак на прогрес, изпратен от най-високите политически нива в Русия, каза на свой ред президентът на УАДА Крейг Риди. - От ноември 2015 г. УАДА, Антидопингова агенция на Великобритания, и много други организации са работили усилено, за да подкрепят усилията на Русия за възстановяване на надеждна система за борба с допинга. Публичното признаване на руския президент Владимир Путин за това, че системата за борба с допинга в страната не работи, е важна стъпка в правилната посока.”

60 61 sport br.10 2

Това е първото публично признание и дори намек от страна на Русия, че има вина за допингслучая. До този момент местните управници в областта на спорта заемаха нападателна позиция към УАДА и световния спорт, като отричаха всички обвинения срещу тях.

Новата система

Путин се надява да създаде в Русия строга и ефективна система за борба с допинга. "Надявам се, че няма да има мошеници, които да работят по допингпрограма, а след това да бягат зад граница”, спомена Путин, визирайки Григорий Родченков, бивш ръководител на Руския антидопингов център, избягал в САЩ през 2016 г. и превърнал се в основен информатор на УАДА в разследването. Новата програма ще бъде извадена от системата на Министерството на спорта и ще премине към независима организация.

„Както е направено в много държави, ние ще я дадем на Московския държавен университет. В буквалния смисъл на думата. Ще изградим лаборатория в една от сградите на университета, ще помогнем да има модерна технология, оборудване и персонал”, обясни Путин.

Руският глава се надява, че с помощта на собствени специалисти и наети временно от чужбина ще може да се наложи строга, ефикасна и най-вече ефективна система за борба с допинга.

„Трябва да направим така, че за младите хора, които започват своята спортна кариера, никога да не е имало такива проблеми с допинга”, заяви още Путин.

„През ноември 2015 г. УАДА създаде пътна карта за привеждане на Руската антидопингова агенция в съответствие със Световния антидопингов кодекс, каза генералният директор на УАДА Оливие Нигли. - Трябва да се докаже, че работата е наистина автономна, независима от външна намеса и разполага с необходимите ресурси, за да изпълнява задачата за защитата на чисти спортисти както в Русия, така и в чужбина.”

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) беше затворена в хода на разследването.

Сериозно пострадалите

Най-сериозно от целия допинг скандал пострада целият лекоатлетически спорт. От есента на 2015 г. Руската федерация по лека атлетика е изключена от международния календар. През февруари от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) обявиха, че забраната няма да бъде вдигната, докато Руската антидопингова агенция не започне да функционира според Световния антидопингов кодекс на УАДА. Това се очаква да стане най-рано през ноември. Според ИААФ Русия трябва или "убедително да обори", или "да признае и да вземе подходящите мерки" срещу твърденията в доклада на Ричард Макларън, че спортното министерство и службите за сигурност на Русия са били съучастници в допингсхемата.

След признанието на Путин за срива на системата им и президентът на ИААФ Себастиан Коу видя, че руските институции са осъзнали огромното предизвикателство, пред което са изправени в борбата срещу допинга.

„Трудното решение, което взехме, започва да дава плодове, заяви Коу. - Руската федерация е пълна с хора, които осъзнават сериозността на предизвикателството. Трябва да отчетем, че има напредък в техните действия.” 

Без флаг

Руските атлети тренират и участват в състезания на територията на Русия с непрекъсната надежда да бъдат допуснати до международната сцена. Още през 2016 г. до там бяха допуснати единствено Юлия Степанова, която даде началото на разследването с разказ за допингсхемата в страната си пред немската телевизия ARD, както и Даря Клишина, която от години тренира и живее в САЩ.

В навечерието на европейското първенство по лека атлетика в зала в Белград в началото на март зелена светлина получиха още трима спортисти. Заявките на други шестима руски атлети са били отклонени, като от ИААФ не съобщиха имена им.

Състезателката на овчарски скок Анжелика Сидорова и спринтьорката Кристина Сивкова обаче отказаха да стартират в сръбската столица. За чукохвърляча Алексей Сакирски в зала пък няма дисциплина. Степанова е контузена и не участва също. Така Даря Клишина беше единствената рускиня на еврошампионата. Тя се състезава под неутрален флаг, облечена в екипировката на спонсора си. Клишина намери как да включи флага на Русия в надпреварата. Тя участва с ластик за коса с цветовете на руското знаме. Клишина се нареди четвърта във финала в скока на дължина в Белград с личен рекорд за сезона 6,84 м.

Комисия към ИААФ продължава да разглежда и останалите молби на общо 48 руски атлети за допуск до състезания извън границите на страната им.

Споделяне

Оставете коментар

...................................