Интернетът ни е бавен? Какво да направим

Няколко полезни съвета за по-добра настройка на домашната безжична мрежа

новини наука и технологии ПРОМЯНА: Ако рутерът ви е стар, помислете за неговата замяна
ПРОМЯНА: Ако рутерът ви е стар, помислете за неговата замяна / Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Безжичният интернет вкъщи е даденост, но дали използвате пълния капацитет на мрежата си и имате добра скорост във всички помещения на дома? Едва ли. А основната причина за това е безжичният рутер – устройството, което осигурява връзката с мрежата на лаптопа, смартфона, телевизора, принтера и всички други “умни“ устройства.

Рутерът е ядрото на домашната безжична мрежа и от това, как се грижите за него, зависи нейното представяне, а и сигурността на данните ви.

Ето няколко полезни съвета, с които може да съживите вашия безжичен интернет.

Първо, помислете кога сте купили устройството. Понеже това е слаботокова техника, тя може да работи безпроблемно десетилетия, без да се повреди. Затова и жизненият цикъл на тези устройства е необичайно дълъг – щом нещо работи, защо да го сменяме?

Но не трябва да се заседявате дълги години с рутера, защото стандартите на безжична свързаност се променят и всеки следващ дава по-голяма скорост на трансфера на данни. И не само това. По-старите рутери използват само една честота на връзка – 2,4 GHz, докато съвременните са двубандови – използват както 2,4 GHz, така и 5 GHz. Така се получават по-малко смущения от намиращите се в съседство устройства, а и покритието на вашата мрежа у дома става по-равномерно.

В момента актуалният Wi-Fi стандарт е 802.11ac, който дава два пъти по-бърз трансфер на данни от широко разпространения 802.11n. А е напълно възможно рутерът ви дори да е от по-стария стандарт 802.11g, който грубо пресметнато, е 10 пъти по-бавен от 802.11n.

Ако не знаете какъв стандарт е вашият рутер, направете справка в интернет с неговия модел и ще получите достатъчно данни.

Имайте предвид, че за да ползвате максималните скорости на най-новия „ac“ стандарт, всички ваши устройства, които се свързват с рутера, трябва да го поддържат. Но хубавото е, че рутерите от по-ново поколение поддържат и старите стандарти, така че покупката на последен модел е един вид инвестиция в поне близкото бъдеще.

Разположението е важно

Ако жилището ви е с голяма площ или живеете в къща, един рутер може да се окаже недостатъчен за осигуряване на бърза и стабилна връзка във всички помещения. Или живеете в къща и искате да имате добро покритие в двора. За това трябва да се изгради MESH (мрежова) система от рутер с допълнителни устройства – разширители на обхвата (range extenders). Те изграждат взаимосвързана мрежа, която насочва повече ресурс там, където е необходимо. Това са компактни устройства, които се включват директно в контакта и не са необходими други кабели за връзка.

След като сте проверили възможностите на рутера, е време да намерите неговото най-подходящо място, защото качеството на сигнала зависи от неговото разположение. Той трябва да се намира в центъра на жилищната площ или поне в помещението, което използвате най-много.

Рутерът трябва да е на по-високо място – бюро, маса или рафт, далеч от бетонни стени и нищо да не пречи на пътя на сигнала му. Не го поставяйте на пода или в шкаф, защото външният му вид не отговаря на стила на обзавеждането ви. Това само ще направи работата на мрежата по-бавна.

Обърнете внимание на неговите антени – ако живеете в апартамент, те трябва да са насочени нагоре към тавана, за да разпространяват сигнала в хоризонтална равнина. Обратното, ако сте в къща и сигналът трябва да покрива няколко етажа, тогава антените му трябва да са разположени успоредно на пода.

Друг важен момент е да обновявате редовно софтуера (в случая - фърмуера) на вашия рутер. Това не се прави често, но ако регистрирате устройството си на сайта на производителя, ще получавате известия кога е наличен нов фърмуеър. Новите версии подобряват работата на рутера, решават проблеми със сигурността и затова тяхното инсталиране е препоръчително.

Малко сигурност не е излишна

Решете проблемите, свързани със сигурността. На първо място, това е защитата на достъпа до мрежата ви със силна парола. Настройването ѝ става, като влезете в IP адреса на устройството. Информация за него заедно с кодовете за достъп може да намерите в потребителските инструкции или в интернет.

От достъпа до контролния интерфейс на рутера може да направите и някои други настройки, които да подобрят работата и да повишат сигурността му. Едната от тях е да активирате и двете честоти на сигнала, за които стана дума по-горе, ако те не са предварително зададени. Също така може и да смените самия канал, на който честотата се разпространява. За да разберете каква е ситуацията, качете на смартфона си приложение като Wifi Analyzer, с което ще видите мрежите, разпределени по канали – от №1 до №14. Ако вашата се намира на един и същ канал с други, има по-голяма вероятност да се получават смущения във връзката. Преместете я на канал, където няма мрежа или има друга, но с по-слаб сигнал.

Мрежата ви може да е бавна и от това, че някой съсед се е закачил за нея, разбивайки паролата ви. Това носи риск не само за скоростта на връзката, но е възможно той да получи достъп и до вашите компютри, да открадне информация или да изтрие файловете ви.

За да елиминирате този риск, направете защита на мрежата си по MAC-адреси. Всяко устройство, което се свързва с интернет, има собствен уникален адрес. Ще го намерите в раздел „Настройки“ или написан на етикет на кутията му. Ако регистрирате всички устройства в мрежата си и забраните достъпа на нерегистрирани, злонамереният достъп до нея става изключително труден.

Всички тези настройки стават лесно, ако сте купили рутера от магазина. Но много често случаят не е такъв – доставчикът на интернет и телевизия предоставя услугата със собствен рутер, като тези функции изглеждат недостъпни. В действителност това не е така – на сайта на доставчика на услугата трябва да направите регистрация, като оттам получавате достъп до стандартен интерфейс, който ви дава достъп до налагането на ограничения и промяна на необходимите настройки. Ако имате затруднения, обадете се в колцентъра на интернет доставчика и ще получите подробни инструкции.

И не забравяйте поне веднъж на седмица-две да рестартирате рутера, а заедно с него и другите свързани с него устройства, като приемника за телевизията. Изключете цялата електроника от мрежата и изчакайте две-три минути, преди да я включите. Това изчиства устройствата от натрупани по време на работата „грешки“ и подобрява работата на системата.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................