Шоуто на джаджите

50-ото издание на CES 2018 започна на 8 януари

новини наука и технологии 50-ото юбилейно издание на CES започна тази седмица в Лас Вегас
50-ото юбилейно издание на CES започна тази седмица в Лас Вегас / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Най-голямото глобално технологично изложение – Consumer Electronics Show (CES), започна на 8 януари в Лас Вегас (началото му за широката публика е на 9 януари), като това е неговото юбилейно, 50-годишно издание. И въпреки че от векове на CES не e представяно „поредното голямо нещо“, има стотици нови продукти, които технологични компании от всякакъв калибър показват с надеждата някои от тях да се превърнат в пазарни успехи.

Ето някои от новите продукти, които се радват на най-голям медиен интерес на CES 2018.

Свръхтънки лаптопи

52 53 3

Каквото и да говорят, лаптопът не иска да умре. А големите производители даже искат да дадат още повече блясък на „работния кон“. Затова създават все по-елегантни и тънки преносими компютри, които правят лаптопа удобен не само за офиса, но и за преглеждане на фейсбука в модно заведение. Тази година хитът е Acer Swift 7 – дебел точно 8,98 мм, с процесори Intel Core i7 от седмо поколение, 8 GB оперативна памет и 14-инчов сензорен дисплей с устойчиво на удар и надраскване покритие и 10 часа работа на батерията. Работният ден не трябва да бъде толкова дълъг. Толкова тънък няма как да е евтин – струва $1699.

Навиващ се телевизор

52 53 5

Доскоро само концепция, навиващият се телевизор вече е факт. LG показа 65-инчов 4К OLED дисплей, който се прибира в кутия така, както ролетна щора, само че обърната наобратно. Помислете си само колко пространство може да спестите у дома, а и да разположите апарата където поискате, защо не и на холната маса. Технологията стана възможна с използването на панели с органични светодиоди, които са тънки колкото лист хартия.

Но LG не свършва дотук. Компанията представи и 88-инчов OLED дисплей с резолюция 8К – 7680х4320 пиксела – най-големия дисплей в тази категория. Неудобството е, че понеже панелът му е тънък около сантиметър, задължително трябва да се закрепи за стена.

А Samsung представя поредния най-голям телевизор. 146-инчовият MicroLed приемник неслучайно е наречен The Wall (стената). С гласово управление, резолюция 8К и почти пълната липса на странична рамка, телевизорът дава възможност за подреждането му в комплект с други подобни панели за получаване на още по-грамаден екран. Естествено, цената е подобаваща – около $40 000.

Достъпният 3D принтер

52 53 1

3D принтирането преди години беше смятано за една от най-хитовите технологии, но устройствата не можаха да получат разпространение заради високите цени, скъпите консумативи и сложните програми за управлението им. И тук идва da Vinci Nano 3D – компактен принтер, струващ $229, който се управлява с мобилно приложение. На него могат да се „отпечатват“ предмети с площ до 11,9 сантиметра.

За малкия бизнес компанията предлага струващия $3999 da Vinci Color AIO, който предлага пълноцветен 3D печат и има 3D скенер, така че може да репликирате някои обекти от ежедневието, като вечно чупещото се капаче за батерии на дистанционното за телевизията.

Умният ароматизатор

52 53 6

Възможността да променяте миризмата у дома с мобилно приложение звучи примамливо, но все още няма добре работещи на практика устройства. Машината за миризми Moodo използва 4 капсули с различни аромати, подобни на тези за правене на кафе, като освен с приложение може да се управлява и с гласовия помощник Alexa. В зависимост от интензитета на различните капсули се получават и най-разнообразни миризми. Устройството струва $189, а комплект от 4 капсули е $30.

Очила за добавена реалност

52 53 2

Добавената реалност – смесването на дигитални изображения със заобикалящия ни свят, ще бъде една от доминиращите технологии през тази година. Затова през следващите месеци очаквайте все повече модели от различни производители. На CES флагманът са струващите $1000 Vuzix Blade с камери, микрофони и вграден гласов помощник Alexa. С тях може да провеждате и телефонни разговори, а широките им рамки отстрани са със сензорна повърхност за управление с докосване и жестове.

Смартчасовник и за кръвно налягане

52 53 7

Смартчасовниците получават все по-голямо разпространение покрай приложенията им за различни спортове и следене на пулса, но вече навлизат и в по-сериозна медицинска територия. Моделът Omron HeartGuide обещава да е първият смартчасовник, сертифициран за точно измерване на кръвното налягане. Това става с намираща се под каишката гумена лента, която се издува, за да вземе показанията. Устройството ще излезе на пазара по-късно през годината с цена $349. Компанията планира да разшири функционалността му и чрез ЕКГ модул.

Още по-умният хладилник

52 53 1

Свързаната с интернет домакинска техника отдавна е факт, но последният умен хладилник на Samsung ви предлага купища рецепти, свързани с храната, която купувате и слагате в него. А вградените вътре камери винаги знаят с какво разполагате. Така няма да се чудите какво да готвите и ще разнообразите храненето си. И това не е всичко - на гигантския му дисплей виждате къде има промоции на стоките, които купувате, и може да ги поръчате, без да ходите в магазина. Така отпада нуждата да четете брошурките. За капак хладилниците от цялата „умна серия“ са с вградени тонколони AKG Premium Sound, така че можете и да слушате музика с отлично качество. Има шанс цялата тази смартфункционалност да ви отвлича вниманието така, че да отваряте по-рядко вратата му.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................