Гол след гол Избрана

новини наука и технологии  Те надделяха: Ветераните на „Витоша“- Бистрица, с капитан Бойко Борисов се наложиха на 2 ноември над ветераните на „Левски“ с 2..0. Премиерът изпусна дупза
Те надделяха: Ветераните на „Витоша“- Бистрица, с капитан Бойко Борисов се наложиха на 2 ноември над ветераните на „Левски“ с 2..0. Премиерът изпусна дупза / Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

МИХАИЛ ВЕШИМ

Един мач стана събитие на миналата седмица. Не е срещата на „Лудогорец” с португалския „Спортинг” – Брага, от Лига Европа.

А мачлето между ветераните на Бистришките тигри и „Левски”. Сред „сините” имаше бивши футболни национали – Боримиров, Гонзо, Йовов, Дончо Донев. Сред Тигрите – само едно величие, но национално – Бойко Борисов.

Резултатът - 2:0 за Бистрица и Бойко. Като премиерът ни не вкарал гол, а пропуснал дузпа.

Медиите разпространиха снимки от мача – по спортен екип нашият министър-председател изглежда като борец тежка категория или като строен сумист.

Победата на „Тигрите” бе изненада. Но само за ония, които не са гледали нашия премиер на футболното игрище.

Аз не бях изненадан, защото съм го виждал с очите си. Преди години, в ерата на „Борисов-1”, се разхождах из Борисовата градина. Изведнъж около игрищата на „Спортна София” забелязах нещо, което в МВР наричат „засилено полицейско присъствие”. Зад всяко дърво – униформен. И пред всеки цивилен – дърво. Със слушалки в ушите охраняваха района, в който явно имаше нещо много ценно. Загледах се през мрежата и видях кое е толкова ценното – премиерското тяло.

Премиерското тяло, само по кратки гащи, играеше футбол. И тогава изглеждаше внушително (сега още повече). В годините на своите управления Бойко Борисов не увеличи видимо доходите на населението, но забележително увеличи личното си тегло. И тогава приличаше на един Голям Буда. Големия Буда беше заел статична позиция, непоклатим пред вратата на противника, а съиграчите му (пъргави и нахъсани момчета) тичаха около него и по всякакъв начин се опитваха да му подадат. Когато топката стигнеше до премиера, той разбутваше противниковите защитници (пък и самите те много не си даваха зор да му пречат) и шутираше мощно към вратата. По-често ударът отиваше сватбарски „ниско над тополите”, но понякога целеше вратата. Там вратарят, кой знае защо, се хвърляше в противоположната посока и коженото кълбо се оплиташе в мрежата. „Браво, Генерале!” – изригваха зяпачите, съставени най-вече от охранителните служби. Генералът доволно се ухилваше и „биеше лапа” на съотборниците си. А те, жадни за премиерско ръкостискане, с още по-голям хъс се хвърляха в мача. Зер утре някой от тях ще иска едно рамо за бизнеса си или да стане митничар... Както оня от флашката (имаше и такъв скандал), на който премиерът му търсеше място в Софийската митница, щото бил от неговия отбор. И от противниковия отбор явно разчитаха на премиерски протекции, затова головете валяха в тяхната врата... Гол след гол!

„А хвани му някой удар!” – викна някакъв кибик към вратаря. „Ела ти да му хванеш!” – отвърна с достойнство вратарят и пак изгледа топката, която влизаше в мрежата му след боца на Бойко Борисов.

Не съжалявам, че спрях да погледам това махленско мачле. Щото на игрището на „Спортна София” видях как се управлява България – нещо средно между футбол и театър за народа. Уж има хъс, спортна злоба и пот на терена, а работата седи нагласена. След канонада от сватбарски удари премиерът вкарва гола, ама остава усещането за „гола... гола вода”... Уж гол след гол, пък премиерът излиза гол!

Преди години (2010) Бойко Борисов се срещна с Борис Бекер на софийски корт в тенис мач по двойки. Избрано от комичната среща може да се види в интернет. Но очевидци твърдят, че по време на мача Бекер бил казал: „Абе този наистина ли мисли, че може да ме бие?”.

По-лошо, той наистина мисли, че може да управлява.


Текстът е публикуван в брой 45/2017 г. на списание "Икономист" от 10 ноември, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................