Защо покупката на iPhone X си заслужава

Първите бройки от струващия 2299 лв. телефон свършиха дори и в България

новини наука и технологии ИЗБОР: Подредени един до друг – iPhone 8, iPhone X и iPhone 8 Plus. Най-желаният е в средата
ИЗБОР: Подредени един до друг – iPhone 8, iPhone X и iPhone 8 Plus. Най-желаният е в средата / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Няма две думи – най-дефицитната стока в света през последните няколко дни е iPhone X. Премиум смартфонът на Apple излезе на пазара на 3 ноември в 50 държави, сред които и България. Въпреки високата му цена от $999 (без данък) в САЩ и 2299 лв. у нас за по-евтиния модел с 64 GB памет (2649 лв., ако искате 256 GB памет), първоначалните количества се оказаха недостатъчни, за да покрият голямото търсене на апарата в цял свят.

В 30 големи американски града и в повечето европейски столици устройството е напълно изчерпано. Подобна е ситуацията и в България. В момента и двата варианта – както базовият модел, така и по-скъпоструващият смартфон, са изчерпани при двата телекома, които предлагат устройствата на своите клиенти. От една от най-големите вериги за битова електроника съобщиха за „Икономист“ в понеделник, че почти цялото количество е разпродадено, като има останали няколко бройки, които вероятно ще са продадени още преди този текст да бъде написан. Но като цяло доставките за България са били по-малко, отколкото предварително заявените количества. Така че устройството не може да се купи на вторичния пазар дори на по-висока цена.

Новите устройства на Apple винаги се радват на огромен интерес. При iPhone X той е необичайно голям, защото това е първият смартфон на бранда с изцяло обновен дизайн от 3 години. Има още нещо – въпреки че от 29 септември в България може да се купят също новите iPhone 8 и iPhone 8 Plus, много от почитателите на „ябълката“ решиха да поизчакат малко, за да се сдобият с най-последния вариант.

И в това има сериозна логика. Да сложим на масата трите телефона, които работят с един и същ процесор. iPhone 8 е с 4,7-инчов дисплей, тегло 148 г и струва 1599 лева (1949 лв. С 256 GB памет). По-големият iPhone 8 Plus е с 5,5-инчов дисплей, тежи 202 г и цената му започва от 1829 лева (2169 лв. За 256 GB памет). Но освен по-просторен дисплей 8 Plus има и две задни камери, с които качеството на направените снимки е по-високо. По-големият дисплей е и по-удобен за работа с различни приложения. 4,7-те инча на iPhone 8 ще се харесат на хората, които искат „малък“ телефон – топмоделите на Samsung, LG и HTC са с размер на дисплея над 5,5 инча, при това без да имат „plus“ в наименованието си.

В градацията на качества iPhone X заема интересна позиция. Да, той е с цели 700 лв. по-скъп, отколкото iPhone 8, и струва с 470 лв. повече, отколкото iPhone 8 Plus. Но дисплеят му е с диагонал 5,8 инча – повече, отколкото при iPhone 8 Plus, но при по-малки размери и тегло (174 г). Това е така, защото заради липсата на основен бутон и по-тънките странични ръбове неговият дисплей покрива почти цялата предна част на апарата.

А да не пропускаме и уникалните му характеристики, които го превръщат в обект на желание. Апаратът се отключва с лицево разпознаване – технология, която все повече ще навлиза в бъдещите мобилни устройства, но като за начало работи изненадващо добре. Дисплеят му е течнокристален (OLED), за първи път при смартфон на Apple, и е настроен да пресъздава цветовете възможно най-близко до действителните. Корпусът му, обрамчен с лъскава стоманена рамка, го прави да изглежда като един от най-успешните екземпляри на съвременния индустриален дизайн. И може да създава анимирани емотикони на сладки животинчета на базата на лицето ви – функция колкото ненужна, толкова и модерна в света на приложения като Snapchat и допълнителните филтри в инстаграм. Апропо, технологичните издания единодушно му дадоха короната на най-добрия смартфон в света.

Като се тегли чертата, разликата в цената вече не е такава тежест в полза на по-евтините iPhone 8 и 8 Plus. Няколко стотачки повече няма да ви направят по-бедни, ако сте решили и без това да похарчите почти две хилядарки за нов смартфон.

Но ще трябва да почакате следващата серия от доставки на апарата. От Apple са казали на търговците и операторите, че ще е „скоро“. Междувременно може да купите здрав кейс за съхранение на бъдещата си придобивка, защото още първото му изпускане на паважа ще повреди красивата му външност.


Текстът е публикуван в брой 45/2017 г. на списание "Икономист" от 10 ноември, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................