Проучване: през 2020 г. 50% от гледането на телевизия и видео ще става през мобилни устройства

След 3 години всеки трети ще използва някаква технология за виртуална реалност

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

През 2020 г. 50% от гледането на телевизия и видео ще се случва на екраните на мобилни устройства (таблети, смартфони и лаптопи), което е с 85% повече от 2010 г., показва проучване на Ericsson ConsumerLab. При това делът само на смартфоните ще бъде близо една четвърт (увеличение с близо 160% от 2010 г.).

В допълнение, виртуалната реалност VR е на път да се превърне в основен начин на използване на съдържание, като един от всеки трима потребители ще използва технологията до 2020 г., показва проучването, което се базира на мащабни медийни изследвания, провеждани през последните 8 години.

Тази година за първи път компанията изследва паралелно нивото на потребителски интерес към VR и медийното потребление.

"VR има потенциала да свързва хора от целия свят и да създава по-дълбоко, по-персонализирано и по-пълноценно медийно изживяване. С нарастването на потребителските очаквания към услугите за гледане по заявка, както и към мобилното и виртуално гледане, телевизионната и медийната индустрия трябва да се фокусират върху предоставянето на крайно персонализирани услуги с най-доброто качество, на което са способни", казва Андерс Ерландсон, старши консултант в Ericsson ConsumerLab.

Времето, прекарано в гледане на телевизионно и видео съдържание, е достигнало своя пик от 30 часа на седмица, което включва активно гледане на линейна телевизия с програма, интернет услуги на живо и по заявка, свалено и записано съдържание, както и DVD и Blu-ray. Близо 60% от зрителите днес предпочитат гледането по заявка пред гледането на традиционна телевизия с програма, което е с около 50% повече от 2010 г. насам, показва изследването.

Преносимостта също се превръща във фактор с нарастваща важност, като 1/3 от потребителите искат достъп до съдържание, когато са зад граница.

16-19-годишните гледат най-много съдържание в рамките на една седмица (33 часа), като тук се отчита увеличение с почти 10 часа на седмица от 2010 г. насам. И все пак, повече от половината от тази демографска група прекарва времето си в гледане на съдържание по заявка, като над 60% от часовете за гледане на TV и видео, са пред екрана на мобилно устройство.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................