Горещ пазар на умни колонки

Amazon обяви нова серия Echo и намали цената на основния си модел почти двойно

новини наука и технологии В ТОН: При второто поколение на „умната“ колонка Echo може да сменяте външния ѝ капак така, че да отговаря на мебелировката ви.
В ТОН: При второто поколение на „умната“ колонка Echo може да сменяте външния ѝ капак така, че да отговаря на мебелировката ви. / Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Миналата седмица Amazon обяви нова серия на своите активирани с глас „умни“ колонки Echo, като намали цената на основния си модел от $180 на $100. Заради липсата на присъствие на интернет търговеца на българския пазар повечето хора дори не са чували за тези устройства. А с тях в домовете влиза Alexa – гласовият помощник на Amazon, чрез който може да поръчвате музика, да купувате различни неща и да управлявате свързаните с интернет уреди в домакинството.

Alexa извършва вместо вас рутинните задачи, свързани с търсенето на информация в интернет или избирането на любима песен. Тя може дори да настрои колонката да ви събуди в точно определен момент с избрано парче.

Зад плеядата от устройства се крие стремежът на компанията да превземе дома ви така, както смартфонът владее вашето ежедневие. С устройството Fire TV вашият телевизор се свързва с телевизионни програми, шоута, филми и други приложения, като можете да гледате съдържание и с Ultra HD резолюция. Колонката Echo е за търсене в интернет, поръчки на продукти и слушане на музика. Новият Echo Spot е нещо подобно, но с вградени дисплей и видеокамера, който дава възможност с един поглед да следите времето, да четете текстовете на песни, да проверявате важна информация и да виждате показанията от свързани с интернет видеокамери у дома или около него. Echo Show е като дигитална рамка, като с него може да провеждате видеоразговори и да извършвате всички други предлагани от Alexa услуги.

Но купувайки някоя от джаджите, вие се обвързвате с продуктите и услугите на Amazon. А ако все пак не искате да използвате устройствата, за да купувате от Amazon, ще се сблъскате със сериозни проблеми, докато се отделите от екосистемата на интернет гиганта. И функционалността им ще е доста ограничена.

Но това важи не само за Amazon, а и за всички технологични гиганти, които се насочиха към командваното с глас потребителско преживяване. По аналогичен начин „умната“ колонка Google Home и смартфоните с Android ще ви насочат към услугите на интернет гиганта като YouTube, Google Maps, Google Assistant и Google Photos. Същото ще направят и смартфоните на Apple, услужливо предлагайки ви други продукти и услуги на технологичния гигант.

Засега устройствата на Amazon доминират на американския пазар, като заемат около 75% от продажбите на „умни“ колонки с купени над 15 млн. бройки от Echo, която излезе на пазара през юни 2015 г. Интернет търговецът широко рекламира продажбите им и на други големи и богати пазари като Великобритания, Германия и Австрия.

Но на технологичното изложение Ifa в Берлин в началото на септември няколко големи производителя, сред които Sony, Panasonic и JBL, лансираха собствени системи, захранвани от конкурентния Google Assistant. До края на годината ще излязат още устройства – собствената колонка HomePod на Apple, която използва гласовия асистент Siri, както и системата Invoke на Harman/Kardon, която работи с гласовата помощничка Cortana на Microsoft.

Така че на пазара на „умни“ колонки и друг вид устройства, свързани с гласови помощници, тепърва започва да става горещо.

Внимание!

Скимер на банкомата

Чували сте за скимиращите устройства, с които крадци отмъкват данните от банковите карти директно от банкоматите. Може би вие или ваши познати са ставали жертва на подобна измама. Принципът на тази кражба е много прост – буквално за секунди мошеникът вмъква в процепа на банкомата електронно устройство, което след това копира данните от вашата карта заедно с ПИН-кода, като след това с нея може да бъде злоупотребено.

Но с помощта на приложение за смартфон вече всеки може да провери дали в банкомата, от който иска да тегли пари или да извършва плащане на сметки, има скимер.

Скимерите използват Bluetooth връзка, за да предават данните, които са събрали. През определен интервал престъпникът се приближава на известно разстояние до банкомата, внимавайки да не попадне в камерата за видеонаблюдение, и „обира“ информацията, която устройството е записало. Крадците използват няколко вида Bluetooth модули, които се идентифицират с неподлежащи на промяна кодове.

Какво извършва приложението Skimmer Scanner? То проверява за наличието на Bluetooth устройства с предварително зададени параметри и ви предупреждава, ако попаднете в техния обхват. Skimmer Scanner може да се изтегли безплатно в магазина Google Play за мобилни устройства с Android.

Засега то върши работа, но както е известно, престъпниците винаги са с една крачка напред, така че нищо чудно скоро да измислят нови устройства, с които да преодолеят и тази защита. И

Татуировка за диабетици

Учени от Харвард и Масачузетския технологичен институт са разработили „умни“ татуировки, с чиято помощ по кожата се разполагат сензори за следене на биометричните показатели, без да са нужни допълнителни енергия или безжична връзка, съобщи Engadget. Мастилото в татуировките реагира на химическия състав на подкожната течност, като показва състоянието на кръвта. Например един вид зелено мастило става по-ярко, за да предупреди спортистите, че са дехидратирани. А друго зелено мастило покафенява, предупреждавайки диабетиците, че съдържанието на глюкоза в кръвта им се повишава.
54 55 tatoo

Засега татуировките са перманентни, но учените работят по въпроса как да ги направят лесно отстраняеми. Освен това мастилото може да е и невидимо, като да се показва само при осветяването му от определен вид светлина, както при скритите символи на банкнотите.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................