Къде под мишница с таз малка електронна книжчица…

Електрониката е необходимост за ученика и студента

новини наука и технологии Къде под мишница с таз малка електронна книжчица…
Изображение: Shutterstock
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Наближава 15 септември, а скоро след това започва и студентската учебна година. Но покрай учебниците и тетрадките родителите може да помислят и за някои електронни помагала, с които децата им ще се справят по-лесно с уроците и проектите. Ето основните, които трябва да имате предвид. А от бюджета ви зависи кои от тях ще купите.

Преносим компютър

Трудно ще откриете тийнейджър без смартфон или таблет в големите градове, но ако се наложи да върши някаква домашна работа на компютър, тези устройства няма да му помогнат. Ако ви е омръзнало детето да ползва работния компютър, вече е дошло време да купите лаптоп и за него.

Какъв модел да изберете? Ако последвате желанията и изискванията на младия човек, неминуемо ще попаднете в скъпата категория на геймърските машини, които струват по няколко хиляди лева. Но дори и за учениците и студентите, които се занимават с програмиране, не са необходими такива лаптопи. Купете базов компютър, за който няма да съжалявате, ако бъде повреден или откраднат. Но не се стискайте за оригинална операционна система – пиратските версии само ще напълнят устройството с всякакъв вид зловредни програми, които може да се „лепнат“ и на домашните компютри. Дори за по-малко от 500 лв. може да се купи 11,6-инчов компютър с Windows 10 и достатъчно бърз процесор и памет, за да може да се справи с ежедневните задачи. Ако искате по-голям дисплей, 14- или 15,6-инчов, може да намерите устройства с лицензиран Windows и за по-малко от 600 лева.

По-голям или по-малък дисплей да изберете? По-малкият прави компютъра компактен и лек, по-големият е по-удобен за работа. Но ако компютърът често се носи на гръб, може би по-малкият вариант е за предпочитане.

И не забравяйте заключващо устройство, с което лаптопът да се закрепва към чина или банката, когато остане без визуален надзор. Струва само десетина лева.

Раница с отделение за лаптоп

Честа практика е по-големите ученици, а и студентите, да ходят с лаптопа на допълнителни занимания и лекции. Помислете сериозно по въпроса за специална раница, която да е удобна за преносимия компютър. На какво трябва да обърнете внимание? Тя задължително трябва да има отделение за лаптоп с допълнително уплътнени стени. Изберете модел, който има уплътнение и на дъното на отделението за лаптоп, иначе при изпускане на раницата на пода устройството може да се повреди.

Предлагането на раници за лаптопи е огромно, като цените са от 30 – 40 лв. до около 300 лв. за модели на престижни марки за туристическо оборудване. В рамките на 80 – 150 лв. може да се купи отлична раница, която да издържи няколко години и на най-сериозното претъпкване с учебници, спортни дрехи и други аксесоари. Ако парите ви се виждат много, припомнете си стойността на устройството, което тя пренася.

Външен харддиск или голяма флашка

Външната памет е изключително ценна – на нея могат да се пренасят големи файлове и да се архивират снимки, филми и музика. Цените на преносимите твърди дискове са сравнително ниски, като дори такъв с капацитет от 1 терабайт може да се купи за под 120 лева. Но на практика повече от 500 GB едва ли ще са необходими, а тези дискове са и под 100 лева. Преди покупка обърнете внимание дали устройството поддържа стандарт USB 3.0, защото той дава възможност за по-бърз трансфер на данни. За 200 лв. може да купите диск с памет от 1 TB в противоударен и издръжлив на намокряне корпус. Може и да си заслужава?

Подобна работа може да свърши и флашка с голям капацитет, но все още цената при тази техника е доста по-висока, отколкото на харддисковете. За същите пари, за които може да купите 500-гигабайтов твърд диск, ще вземете хубава флашка с едва 64 GB памет.

Многофункционално устройство

По-големите ученици и студенти работят по различни проекти и задачи, които в един момент изискват да бъдат отпечатани. С многофункционално устройство ще правите това у дома и в един момент ще видите, че ще спестите парите, които давате в копирни центрове.

Освен това подобно устройство може да се използва от цялото семейство, а на него ще вадите и снимките си на хартия – едно вече позабравено удоволствие. Също така и ще сканирате документи и дори цели книги. Така няма да се налага да ги разпечатвате, а ще могат да се гледат на компютър или таблет.

Тези устройства не са скъпи – цените им започват от 80 лв., а за 120 лв. може да намерите машина с Wi-Fi връзка, като така ще спестите кабела. В случая става дума за мастилено-струйни устройства, така че се подгответе за скъпите консумативи. Затова, ако се налага да се копира и отпечатва голям обем, от стотици страници черно-бяло, кварталният ксерокс е по-добрата алтернатива.

Четец за електронни книги

Тези устройства имат няколко важни предимства пред таблетите – батерията им издържа по месец, леки са, а и дисплеят им не натоварва очите при четене както осветения екран на мобилните устройства. Не на последно място, издръжливостта им на „тормоз“ е много по-голяма, отколкото на което и да е друго електронно устройство. А това не е без значение, когато се купува електроника за младежи.

При четците за електронни книги стандартът е Kindle на Amazon, така че няма да сгрешите, ако купите такова устройство. Моделът Paperwhite с 6-инчов дисплей струва 309 лв., като с него може да се чете и на тъмно, защото дисплеят му има допълнително активирано дискретно осветление.

Външна батерия

Няма две мнения – един от все още нерешените проблеми на мобилните устройства е бързото изразходване на батерията им. Затова и една добра външна батерия е задължителен аксесоар за ученика. Препоръката е да изберете с капацитет от поне 5000 mAh и изходящ ток от 2 ампера, за да може да зареди напълно батерията не само на мобилен телефон, но и на таблет. Цените на батериите с такава мощност са около 30 лева.

Будилник на колела

И не на последно място, за да гарантирате сигурното събуждане на ученика или студента, купете будилника на колела Clocky. Това е просто устройство, което в определения час „скача“ от рафта и масата и започва да обикаля стаята с помощта на големите си гумени колела, издавайки дразнещи звуци. Деактивацията му става с натискане на бутон, но първо трябва да бъде хванато. Оригиналният вариант – Clocky на фирмата Nanda, струва 120 лв., но в китайските сайтове негови копия се продават за по-малко от 20 лв. с безплатна доставка.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................