Българска следа в бизнес за милиарди

8 игри, преведени на 30 езика и с 50 млн. потребители, е резултатът досега на XS Software, основана от Христо Тенчев

Споделяне

Dragomir Nikolov1.JPG

Драгомир Николов

журналист

Драгомир Николов

Пазар за 108 млрд. долара – толкова се очаква да стигне през 2017 г. бизнесът с игрите, които доминират в ежедневието на тийнейджърите, а и не само през телефона, компютъра, фейсбук или като конзоли. В последните години този бизнес бележи постоянен растеж от поне 8%, а прогнозите са до 2020 г. да достигне психологическата граница от 128 млрд. долара.

На световната карта на този бизнес е и българската компания XS Software – с 8 собствени игри, преведени на 30 езика и ползвани от 50 милиона потребители, със 7 млн. долара годишен оборот в пика на бизнеса. Компанията, в която вече работят повече от 100 служители, е създадена от предприемача Христо Тенчев. Той e поредният участник в НоваториТЕ - ежемесечно предаване за технологии, организирано от платформата за гражданско участие MOVE.BG, и част от инициативата EDIT.bg, която обединява дигитална България. Всеки епизод от предаването разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея. Кои са те, ще научавате и от страниците на "Икономист", а целите разкази могат да се гледат в youtube.

За един бас
"Първите ми игри бяха на Правец 8. В гимназията започнах да се интересувам и как се правят тези неща, т.е. как се програмира, как се правят компютърните графики. В ХII клас реших, че трябва да започна да работя нещо в тази посока, за да мога да се науча как се създават игри. Затова започнах да работя в една хостинг компания, където бях съпорт, отговарях на въпроси, а и ми стана по-ясно как работи глобалната мрежа. Докато бях в тази компания, си работех и по собствен проект BullFleet. Това беше първата ми игра, още преди създаването на XS Software. И си приличаше само на игра – в нея нямаше плащания, направих я след бас в училище, че мога да си направя такава игра", спомня си началото Христо Тенчев.

Оказва се, че това е първата игра в България от типа browser free play, която се играе през мрежата. Първоначално Христо и съучениците му я играят в училище. Постепенно славата й се увеличава и потребителите й растат от 100 - 200 - 500, дори 5000 човека едновременно в определени моменти. “Играта беше на сървъра на компания, за която работех. Оттам ми помогнаха да я позиционирам, но по едно време се оказа, че съм завзел целия капацитет и трябваше да си купя сървър. С моята малка заплата нямаше как това да се случи лесно. Затова вкарах плащания с SMS-и за допълнителни неща в играта. Резултатът – още на първия месец си купих сървър и напуснах работа”, разказва Тенчев.

BullFleet е поводът да се събере екипът, главно от ентусиасти, още преди създаването на компанията. Началото е поставено преди повече от 12 години. “Помогна ми един мой съученик, който в началото го обучавах като програмист, сега той е технически директор и може мен да ме обучава. Имаше едно момче, дизайнер от Пловдив, който рисуваше графити. Той ми изпрати първия дизайн и така играта започна да прилича на игра. След година той дойде да учи в София и се присъедини към екипа ни”, разказва Христо Тенчев.

Постепенно са привлечени и “по-силни” програмисти и така се стига до създаването на втората игра - “Хановете” (Hanovete). Това е една от най-сериозните игри на компанията, която пробива пътя й в чужбина. Стратегическа игра с историческа насоченост, като играчите си избират между десетина народа, с които да играят, включително и българският, обяснява Христо.

Пробивът извън България
Пробивът извън България идва след 3-4 години на трупане на популярност вътре в страната. След Hanovete компанията му създава нова игра, която се оказва неуспешна и бързо я затварят. “С игрите винаги трябва да си готов за изненади. В момента, в който ги правиш, може да си мислиш, че са супер, но като ги пуснеш, другите хора може да не ги харесат”, предупреждава Христо.
Опитът му за международен дебют започва с Румъния, където предлага първата създадена от него игра BullFleet. Няма интерес от геймърите в северната ни съседка. “Тогава се запитах защо в Румъния, по-добре да пробвам в Германия и Полша. Предложих на пазарите там Hanovete и нещата тръгнаха. За няколко месеца от Западна Европа изкарахме повече пари, отколкото от България. И това ни позволи да растем”, казва Христо.

За чуждите пазари предприемачът казва, че много важни са партньорите: “Един поляк беше играл играта на английски и каза: Дайте да направим и в Полша, ще ви помогна, ще я преведем. В Германия пък имаше едно момче, което работеше с медии. Един ден си говорехме и го попитахме - искаш ли да преведеш играта, да управляваш маркетинга в Германия? Той отговори с да и така тръгнаха нещата".

Играта трябва да е адаптирана за всеки пазар, смята още българският предприемач. “Още преди 10 години вярвах, че предлагана в България, играта трябва да изглежда създадена за българи, а в Германия - за германци. На някои от тези 30 пазара работим с партньорски компании, но много си ги управляваме сами, нашият екип в София се грижи за маркетинга, имаме хора с различни езици, дори сме докарали от чужбина да работят при нас."

През последната година XS Software се опитва да навлезе на мобилния пазар, но засега сериозната конкуренция е спирачка - на ден се създават по 500 нови appa-а, от които 80% са игри, т.е. около 400 нови на ден.

"Browser игрите до голяма степен са и математика - следиш къде може да придобиваш потребители за определена стойност, които не само влизат в играта, но я харесват и остават, и са готови да плащат, за да играят, защото в началото тя е безплатна”, обяснява Христо. И дава примери - на пазара на САЩ първоначално нещата не се случват, но постепенно ситуацията се променя в положителна насока. В Азия обаче нямат успех: “Пробвахме се в Япония, в Корея, отделихме доста време да локализираме играта, не пожънахме успех. В Корея тъкмо щяхме да пуснем играта, друга корейска компания закупи нашия партньор и плановете се промениха. В Китай три пъти се опитахме и не се получи – първи път ни измамиха, втори път ни измамиха, на третия път сами се отказахме."

Как се печели
За всеки влак си има пътници, отговаря Христо Тенчев, когато го питат каква е формулата на успешната игра. "Ако направиш игра в по-популярен жанр, ще имаш по-силна конкуренция. Ако си в нишов жанр, и за него ще има играчи.“ Според Тенчев от нишовите игри дори се печели повече. Обичайно между 1 и 5% от играчите плащат, за да продължат напред в играта, а при нишовите този дял е по-висок.

При мобилните игри на телефона или таблета се изкарват доста сериозни приходи от реклама. Съществува и традиционният модел, при който потребителите си купуват игрите, за да ги играят.

Важното е човек да не изпусне момента, казва Тенчев и дава за пример собствения си опит: “Ние изпуснахме няколко много важни момента, които промениха пазара – първият беше Facebook, вторият - mobile платформата. Просто ги подценихме. Сега правим VR (Virtual reality) игри. Важно е да си на гребена на вълната".Текстът е публикуван в брой 14/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................