Как да не останем без ток и мобилен интернет през отпуската

За начало са достатъчни външна батерия, инвертор и настройки на лаптопа

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Лятото вече е в разгара си и ако още не сте заминали на почивка, помислете за някои устройства, с които да подсигурите мобилната си електроника. Роуминг таксите в ЕС отпаднаха, така че по всяка вероятност ще говорите и ще ползвате интернет повече, отколкото преди. А за това ще ви е необходима електрическа енергия.

В този случай основното устройство е външната батерия. Ако посетите магазин за електроника, ще се впечатлите от многообразието от форми, цветове и размери. Каква да изберете?

Повечето съвременни телефони имат капацитет на батерията от около 3000 милиамперчаса (mAh). За да ѝ осигурите достатъчно енергия, е добре външната батерия да разполага с капацитет от поне 5000 mAh. Разбира се, може да купите и такава от 10 000 mAh, но тя вече е с по-голям размер и може да не е достатъчно удобна за носене.

Много важно при избора на външна батерия е силата на изходящия ток. Повечето осигуряват ток до 1 Ампер (А). Това е достатъчно за зареждане на телефон, но за таблет или батерия на фотоапарат, например, е необходимо токът да е със сила от над 2А.

Допълнително удобство предлагат и външните батерии, които имат вграден кабел за зареждане на малки мобилни устройства (USB Micro-B). А ако при пътуването се окажете далече от контакт, може да помислите и за външна батерия с вграден соларен панел. Но имайте предвид, че зареждането ѝ от слънцето става доста бавно.

Цените на външните батерии с капацитет от 5000 mAh са от порядъка на 20-50 лв., като в горната граница може да намерите батерия с вграден токоизправител, която се включва директно в контакта, без да ви е необходимо USB зарядно.

Батерията ще осигури ток в нужда за малките мобилни устройства, но за лаптопа няма да е достатъчна. За да може в движение да заредите неговата батерия, ви е необходим автомобилен инвертор. Това е устройство, което се включва в куплунга за запалката на автомобила и осигурява 220-волтов ток на един или няколко контакта. Мощността му не е висока – не разчитайте на него за котлон, но осигурява достатъчно енергия за електроника, лампа, малък телевизор или друго устройство с ниска консумация на енергия.

Инверторите струват в границите на 50-100 лв. в зависимост от мощността им, която достига до около 300 вата. При покупката е добре да изберете модел, който има и вградени USB портове, за да зареждате и по-малките си устройства. Също така е препоръчително да използвате инвертора, докато двигателят на автомобила работи. В противен случай може да изтощите акумулатора.

Ако използвате смартфона си като мобилен хотспот за достъп до интернет през компютъра, той твърде бързо може да стигне предела на плана ви за данни. По инерция Windows, както и другите приложения, ще зареждат всички обновявания, а те не са никак малки като размер. Особено ако сте в зона на 4G покритие дори няма да разберете кога сте стигнали лимита си. Какво да направите в такъв случай?

На първо място настройте лимит за данни в самия си телефон, например половината от месечния ви абонамент, като ще получите предупреждение, когато го достигнете.

Но по-важно е да настроите Windows така, че да не „точи“ безразборно данни през връзката му със смартфона.

За тази цел влезте в Settings, след това в раздела Network & Internet и в секцията Wi Fi (в лявата част на екрана). Там влезте в опцията Manage known networks, където ще видите безжичните мрежи, към които се е свързвал компютърът. Там намерете тази, която е на смартфона ви – ако не сте ѝ слагали специално име, обикновено тя е обозначена с модела на вашия телефон. Кликнете върху нея, след това натиснете Properties и активирайте опцията Set as metered connection. Така компютърът ще „знае“, че се свързва с мрежа с лимит на трафика на данни и няма да зарежда ненужна информация.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................