Приключение в родината

Германският автомобилен производител демонстрира цялата си гама автомобили на международен пистов тест край Истанбул

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Атанас Марков

Може да звучи пресилено, но Dacia за Румъния е това, което е Ferrari за Италия. Да, знам добре, колите са в различни галактики. Но начинът, по който хората реагират и говорят за тях, гордостта им, е абсолютно идентичен. Разбирам това още на Златна панега. Автобус с румънци спира на паркинга, където хапвам, а пътниците започват да снимат колата, да я оглеждат, да я сочат. По-късно това се повтаря няколко пъти в България и Румъния. Яркият син цвят се превърна в запазен почерк на Stepway и не си го представям в друг.

Моделът бе напълно обновен заедно с цялата гама. Нови са LED дневни светлини, а очевидно някой в дизайнерския отдел е фен на геометрията - четири подредени правоъгълника и хромирани ромбове са новата идентичност на Dacia. Черните релси на покрива, панели отстрани, отпред и отзад издават, че това не е една бюджетна кола, която купувате само защото е евтина.

Отвътре има опростена централна конзола и сравнително малък дисплей за това, което можете да поместите. Но и двуцветна тапицерия. С надписи Stepway. Дяволът е в детайла. Софтуерът на навигацията е безупречен. Дестинацията се въвежда бързо, дори и координати. Пробвам с точка за снимане на офроуд състезанието Баха 500 Румъния, което се провежда край Бузъу. Въведената дестинация е приета, но ми казва, че вероятно няма път. Нормално, нали е офроуд. Stepway е с повишен клиренс. Ще се справи с всичко... или не. Въведената дестинация се оказва в Казахстан. Отменям дестинацията и пробвам по стария начин. С карта и интуиция. И върши работа. Озовавам се в китни румънски селца, а само българският номер на Sandero издава, че съм натрапник.

Sandero Stepway има по-тежък волан от останалите модели в гамата, което одобрявам. Помага за по-добро усещане. Всъщност изненадващо добро. Румънските пътища далеч не са добри. Понякога дори ги няма. Прологът на Баха 500 Румъния е разположен край селце, до което се стига по макадамов път. С много камъни. И роми.

Паркирам до няколко други Dacia. Duster, но по-специални. Това е специален едномарков офроуд шампионат, поддържан от местното представителство и завод. Част от машините са супер добре подготвени, подобно на родния Duster, който се включи в няколко състезания у нас. Участват с отделно класиране в състезанията в Румъния и показват, че освен бюджетно решение този модел може да носи и състезателна емоция. Не че Ален Прост вече не го направи в „Андрос Трофи“, но тук нещата са далеч по-близки до реалността.

Впечатлява ме драматично ниският разход на дизеловия 1,5-литров двигател с 90 к.с. На хартия средната консумация е 4,0 л/100 км и бях много близо до нея. Не си спомням кога за последно съм изминавал 1000 км с един резервоар. Даже не мисля, че въобще някога съм го правил. А тук постижението дори бе близо до 1100 км. Имаше момент, в който си мислех, че някой долива нафта в резервоара. Напълно сериозен съм, когато видите цифрата оставащ пробег до бензиностанция с четири цифри и отивате в чужда държава, се чувствате по странен начин спокоен и доволен. В индустрия, която усилено говори за електричество и е напът поетапно да забрани в големите градове двигателите с конвенционално гориво, ще си спомням с умиление за този момент след 10 години.

Защото Stepway се справи с всички задачи, които му поставих. А те не бяха никак леки.Текстът е публикуван в брой 24/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................