Телевизор с HDR – радост, но и вреда за очите

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

След мегапровала на 3D технологията при телевизорите производителите неистово се опитват да намерят нова технология, която да накара потребителите да се замислят за смяна на приемника. През последните години това е HDR (high dynamic range, широк динамичен обхват). Тази опция я има при фотоапаратите и смартфоните и дава възможност да се правят снимки, показващи детайли както в тъмната, така и в светлата част на изображението. По този начин фотографиите изглеждат почти триизмерни, с по-драматичен ефект и по-близки до това, което възприема човешкото око.

И понеже хората харесват HDR снимките, функцията се пренесе и при телевизорите. Въпреки че в началото тя беше привилегия само на апаратите от най-висок клас, разбирай цена, сега навлезе и при по-евтините приемници. Достатъчно е да влезете в който и да е магазин за битова електроника, за да установите, че подредените на фронтовата линия телевизори са настроени да хващат окото с контрастно и ярко HDR видео.

Но имайте едно наум – ярките изображения са вредни за очите и в зависимост от размера на телевизора и разстоянието, на което седите от него, те могат да причинят умора и дори раздразнение. При това не става дума само за HDR видео, но при него случаят е особено сериозен.

При HDR видеото в телевизорите се получават контрастни светлинни акценти. Например слънцето или уличните лампи са значително по-ярки от заобикалящата ги среда, което прави изображенията по-реалистични.

Но ако гледате HDR телевизия в тъмна стая продължително, тези ярки акценти дразнят очите, макар и да не го забелязвате в началото. Това се получава, защото окото се настройва към заобикалящата светлина и когато е по-тъмно, зеницата се разширява. Но тя няма време да се свие толкова бързо при проблясъците на слънце или друг светлинен източник. Това е същото, както ако внезапно в тъмната стая блесне дисплеят на смартфона ви. Когато сте в добре осветена стая и гледате ярки изображения, този проблем не се получава, защото зеницата е свита и пропуска по-малко светлина.

Тъмната стая и яркият телевизор винаги създават проблем за очите. Дори вечер в хола, защото осветлението на лампи не е толкова силно, колкото дневната светлина.

Това може да се реши по два начина – чрез засилване на околната светлина или чрез намаляване на яркостта на телевизора. В началото екранът може да ви се стори тъмен, но ще свикнете.

Има и други решения. Купете телевизор с по-голям размер или се преместете по-близо до него. Така екранът ще заеме по-голяма част от зрителното поле и зеницата ще е по-свита, което ще ограничи достъпа на ярка светлина до ретината.

Освен това можете да намалите интензитета на светодиодите, които осветяват отзад дисплея на телевизора. Много HDR приемници автоматично засилват „лампите“, когато възпроизвеждат HDR съдържание. Но също така имат и различни режими за HDR видео, които са в менюто за настройки – например HDR Bright за ярко осветена стая или HDR Normal за по-тъмна стая.

Възможно е приемникът ви да няма такива настройки. Но и в този случай има решение – с лампа, стратегически разположена в обхвата на периферното ви зрение. Тя не трябва да хвърля отблясъци на екрана или да отклонява вниманието ви от приемника. Ефектът може да се получи и с осветление тип „лунички“ в окачения таван.

Друго решение е да купите допълнително амбиентно осветление, което се монтира на гърба на телевизора. То излъчва бяла, неутрална светлина към стената, като така се получава лек, ненатрапващ се фон, който дава сигнал на очите ви да се подготвят за ярките изображения.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................