В ход е нова глобална кибератака

Вирусът Adylkuzz превежда пари от засегнатите компютри

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

В ход е нова хакерска атака от голям мащаб, която може да е засегнала стотици хиляди компютри по света, предаде Франс прес, като се позова на експерти по киберсигурността.

След нападението с вируса изнудвач Уонакрай (WannaCry) в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност Proofpoint са открили нова кибератака, наподобяваща тази на Уонакрай. Те са нарекли вируса, който я причинява, Adylkuzz. Той се възползва от уязвимост в операционната система Windows на Microsoft, която компанията твърди, че е коригирала, каза Никола Годие, експерт по киберсигурността в Proofрoint.

"Все още не знаем мащабите на щетите, но стотици хиляди компютри може да са били заразени", заяви Робърт Холмс, вицепрезидент на американската фирма за киберсигурност. Той определи новата атака като много по-мащабна от тази с WannaCry.

Вирусът прониква в компютрите по същия начин като WannaCry. И той се възползва от същия дефект в Уиндоус, за да се разпространява.

Заразените компютри започват да работят по-бавно. Те превеждат без знанието на своите потребители суми, еквивалентни на няколко хиляди долара, до криптирани адреси. Преводите са осъществявани в криптовалутата монеро, която е подобна на биткойн.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................