Слушалки експлодираха по време на полет

Австралийските власти предупреждават пътниците за опасностите от използване на устройства с литиево-йонни батерии

новини наука и технологии Намиращата се в лявата слушалка батерия е наранила лицето на пътничката.
Намиращата се в лявата слушалка батерия е наранила лицето на пътничката. / Служба за безопасност на транспорта на Австралия
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Австралийските власти предупредиха за опасностите от използване на устройства с батерии по време на полет, след като слушалките на пътничка се възпламениха, съобщи Би Би Си.

Жената е пътувала от Пекин за Мелбърн, когато е била събудена от звука на експлозия. Тя е махнала слушалките си и е видяла как те хвърлят искри, самозапалват се и след това се стопяват. Експлозията и огъня са ѝ нанесли поражения по лявата страна на лицето, както и мехури от изгаряне по ръцете.

Пътничката, чието име не се споменава, казала пред австралийската Служба за безопасност на транспорта, че е слушала музика, когато се е случила експлозията.

"Разтърках лицето си, което накара слушалките да паднат на врата ми. Продължих да усещам парене и ги махнах и хвърлих на пода. От тях излизаха искри и малки пламъчета", обяснява тя.

Членове на екипажа на самолета са се притекли на помощ, като са лиснали кофа с вода, за да потушат пожара. Междувременно батерията и пластмасовия капак на слушалките се стопили и залепнали за пода.

Докладът не споменава марката на слушалките, то твърди, че вероятно причината за пожара са били литиево-йонните батерии в тях.

През последните години проблемите с литиево-йонни батерии по време на полет зачестяват. Най-сериозният случай е от м.г., когато заради няколко инцидента на борда на самолети беше забранено първо използването, а след това и самото качване на смартфона Samsung Galaxy Note 7. По-късно телефонът беше спрян от продажби и изтеглен в глобална акция.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................