Учени създадоха изкуствена ретина, с която се надяват да върнат изгубеното зрение

Имплантацията при плъхове е успешна

новини наука и технологии Учени създадоха изкуствена ретина, с която се надяват да върнат изгубеното зрение
Gulliver photos/Getty images`
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Екип от учени разработи специален имплант за ретина, който вече успешно е възвърнал зрението на плъхове. Положителните тестове дават надежда, че подобна техника би могла да се използва и при хора, пише научното издание „Сайънс алърт“. Очаква се експериментите с хора да се проведат по-късно тази година.

Имплантът работи като преобразува получената светлина в електрически сигнал, който стимулира нервите в ретината. Той са очаква да бъде особено успешен при пациенти, страдащи от различни форми на ретинална дегенерация, включително и ретинална пигментоза, при която фоторецепторите на клетките спират да работят, довеждайки до слепота. Екипът, воден от изследователи от Италианския технологичен институт, разработи новия метод на третиране на подобни заболявания, включващ имплантирането на изкуствената ретина, която трябва да замени увредената.

Самият имплант е направен от тънък слой електропроводим полимер. Той е бил тестван върху плъхове, предразположени към дегенерация на ретината. Месец след поставянето на импланта животните са тествани за това има ли промяна в чувствителността им към светлина в сравнение със здрави индивиди. Проучванията са показали, че изкуствената ретина е въздействала върху „остатъчните невронни вериги в дегенериралата ретина“, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се обясни как това се случва на биологично равнище.

Макар и да няма гаранция, че този модел ще е успешен и при хора, екипът се надява на положителни резултати и след експериментите с хора по-късно тази година. „Планираме да извършим опити с хора през втората половина на тази година и да съберем предварителните резултати през 2018 г. Това може да бъде повратна точка в лечението на изключително инвалидизиращи ретинални заболявания“, заяви д-р Грация Петриле, участвала в изследването. (БГНЕС)

Споделяне

Оставете коментар

.....................................