Идва поредната реколта iPad. С какво ще ни впечатли?

Новият формат от 10,5 инча ще е „златната среда“ на мобилното устройство

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Вероятно само след седмица-две Apple ще обяви новата си продуктова линия таблети iPad. Ако се вярва на японския блог Mac Otakara (makotakara.jp), който често е съобщавал предварително за бъдещи събития, през този месец компанията ще разкрие четири нови модела от своите устройства.

Някога таблетите бяха най-горещата стока на пазара, но през последните години се търсят все по-рядко – загубиха привлекателност поради увеличаването на размера на дисплея на смартфоните. С какво Apple ще върне интереса на потребителите към „плочите“?

Вероятно с повече модели за всеки джоб. Очаква се компанията да обнови своя iPad Pro, който за повечето потребители може да върши работа и като персонален компютър, както и да представи по-евтин, насочен към учениците вариант на iPad Air 2, струващ $299, при сегашната стартова цена от $399 (849 лв. за България, бел. ред.).

По традиция от Apple не казват и дума за бъдещите си устройства, преди те да бъдат обявени на официално събитие. Но какви са слуховете за новата линия, които могат да се окажат най-достоверни? Нов дизайн на лицевия панел с по-тънки странични рамки, по-бърз процесор, обновен комплект от камери и не на последно място, четири високоговорителя, които ще се харесат на любителите на видеоигри.

Почти сигурно е, че ще има и нов размер.

Днес iPad може да се намери в три различни варианта– 12,9-инчовия iPad Pro, 9,7-инчовите iPad Pro и iPad Air 2, както и 7,9-инчовите iPad Mini 4 и iPad Mini 2. Според прогнозите четирите модела, които ще бъдат представени, ще са нови версии на iPad Mini 4, iPad Air 2 и оригиналния iPad Pro, плюс нов 10,5-инчов модел, който вероятно ще носи обозначение iPad Pro 2.

Защо 10,5-инчов размер? Скорошно интервю на сп. „Форбс“ с анализатор от маркетинговия институт HIS Markit дава допълнителна достоверност на тази теория. Това може да стане и в сегашния корпус на iPad Air 2, ако бъде намалена ширината на страничната рамка. По този начин ще се запази съвместимостта с аксесоарите за предишните поколения таблети.

Относно самото качество на дисплея по всяка вероятност и тази година няма да видим iPad с AMOLED технология, като това ще бъде оставено за догодина. Вървят слухове, че ще отпадне и емблематичният основен натискащ се бутон, като той ще бъде заменен с изцяло сензорен бутон. Има голяма вероятност това да се случи, защото същата опция е прогнозирана и за бъдещия iPhone, който ще бъде лансиран през есента. Така от дизайнерска гледна точка двете категории устройства ще бъдат по-лесно интегрирани.

Различни източници, сред които и влиятелният Apple Insider, очакват ново поколение на стилуса Apple Pencil, който ще може да се закрепва магнитно за корпуса на таблета така, както кейсът Smart Cover. Смята се, че стилусът даже ще получи и клипс като на стандартна химикалка, за да се носи в джоб.

Почти 100% е сигурно, че върховата серия iPad Pro ще бъде оборудвана с нови процесори А10Х, като те ще са леко засилена версия на чиповете А10, които в момента използват iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Но от най-голямо значение за продажбите ще бъде въвеждането на по-евтин вариант на iPad Air 2, който с евентуална цена от $299 може да привлече нови потребители на премиум бранда и дори да вдъхнови интереса към таблетите като цяло. И

Sn

варианти: Има голяма вероятност размерите на дисплея на iPad да станат 4, с добавянето на таблет с 10,5-инчов диагонал

улеснение: Стилусът Apple Pencil

ще може да прилепва магнитно към

таблета, а вероятно ще получи и клипс

----

Създателят на литиево-йонната батерия с нова идея

Стъклен вместо течен електролит и натрий вместо литий ще решат много от проблемите на съвременните енергийни източници

94-годишният Джон Гудинаф, един от създателите на литиево-йонните батерии, които днес дават енергия на почти всичко – от мобилните телефони до електромобилите „Тесла“, е измислил нова формула за твърда батерия, която може да съхранява три пъти повече енергия. Гудинаф и неговият екип казват, че новата батерия, при която течният електролит е заменен със стъкло, може да се зарежда по-бързо, да не се самозапалва и да се представя добре при ниски температури – основните недостатъци на съвременните батерии.

Батерията му все още е в начален стадий на разработка, като първото описание на нейните възможности е публикувано в сп. Energy & Environmental Science. Все още не е сигурно, че изобретението ще бъде създадено на практика, защото през последните години почти всички революционни идеи за нови батерии се оказаха несполучливи.

Но на 94-годишния Гудинаф може да се има повече доверие. През 80-те години на миналия век той създаде катода от кобалтов оксид, който образува ядрото на литиево-йонните батерии. А те станаха гръбнакът на революцията на мобилната електроника, като някои дори ги сравняват по ефект на въздействие върху индустрията с този на полупроводниците.

Но литиево-йонните батерии достигнаха границите на своя потенциал. В компактна форма те не могат да понесат големи натоварвания, като са склонни към повишаване на температурата с последващо самозапалване. Способността на литиевите йони да се свързват в т.нар. дендрити, метални жилки, които могат да предизвикат късо съединение, създава проблеми на смартфоните на технологични гиганти от Samsung до Apple. Екипът на Гудинаф казва, че при използването на стъкло вместо течен електролит няма как да се стигне до възпламеняване.

Другото голямо предимство на батерията на Гудинаф е това, че тя заменя лития с натрий като основен материал. Въпреки че литият не е твърде рядък, той се добива много по-трудно от натрия, който може да бъде извлечен от морската вода. Така че новата батерия ще е много по-евтина за производство.

Но дори ако се окаже, че идеята на Гудинаф може да бъде приложена на практика, ще мине доста време, преди да влезе в мащабно производство. Повече от десетилетие измина след изобретяването на литиево-йонните батерии, преди те да стигнат до потребителите.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................