Великобритания влага £30 млн. в разработка на лазерно оръжие

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Министерството на отбраната на Великобритания официално подписа договор на стойност 30 млн. паунда (35 млн. евро) за производството на прототип на лазерно оръжие, съобщи BBC News.

Целта е да се провери дали технологията за „насочена енергия“ би била от полза за въоръжените сили, като през 2019 г. се очаква демонстрация на системата.

Заданието ще бъде изпълнено от консорциум на европейски фирми за отбрана, наречен UK Dragonfire.

Прототипът ще бъде оценяван по това как прихваща и проследява мишени на различни разстояния и при различни метеорологични условия на земя и по море.

Проектът може да осигури по-ефикасен отговор на нарастващите заплахи, пред които въоръжените сили на Обединеното кралство могат да бъдат изправени, коментира Питър Купър от Лабораторията за наука и технология за отбрана (DSTL).

Говорител на британското военно министерство каза пред BBC News, че прототипът не се разработва, за да отговори на конкретна заплаха, а за да се оцени дали такъв вид въоръжение може бъде полезно на въоръжените сили. Като цяло обаче оръжията с насочена енергия имат потенциала да бъдат използвани за унищожаване на безпилотни летателни апарати, ракети, минохвъргачки, крайпътни бомби и редица други заплахи.

Армията на САЩ експериментира с високоенергийни лазери от десетилетия насам, но доскоро технически проблеми предотвратяваха употребата им на фронта, припомня BBC News. Американският флот снабди десантния кораб USS Ponce със система, наречена LaWS, която бе демонстрирана по време на маневри в Персийския залив през 2014 г. Лазерът удари малки мишени на лодка, ускоряваща към кораба, както и свали малък дрон от небето. (виж видеото)

 

Ако тестовете на британския лазер са успешни, той ще стане част от снаряжението около 2025 г.

Консорциумът UK Dragonfire обединява компаниите MBDA, Qinetiq, Leonardo-Finmeccanica GKN, Arke, BAE Systems and Marshall ADG

Споделяне

Оставете коментар

.....................................