Черна волга със сини перденца

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Христо Карастоянов

Димитър Яръмов – светла му памет! – имаше една стройна теория. Според нея номерът бил веднъж да се закрепиш на началническо ниво! Стъпиш ли там – нататък е ясно: каквото и да направиш, ще те местят от пост на пост, но на струга няма да те върнат.

Символ на началническото ниво беше черната волга със сини перденца. И според Яръма страшното ставало, ако някой ден се върнеш на село без волгата! Видят ли те, че слизаш от рейса на площада – край! Ти си свършен в очите на съселяните си и няма какво да ми се правиш, че всичко зависи от тебе.

А инак твоето кариерно развитие си личеше по вестниците. Ако във вестника пише: „Освободен поради преминаване на друга работа” – това означава, че нещо си посгазил лука и от директор на нещо в Ямбол са те направили заместник-директор на друго нещо във Враца.

Ако пише: „Освободен поради преминаване на друга отговорна работа” – значи пак нещо си объркал крачката и са те преместили от Ямбол във Враца, но пак като директор, а не като заместник.

И вече ако пише: „Освободен поради преминаване на друга, по-отговорна работа” – очевидно са те повишили.

Един познат – дипломат от кариерата, на когото нямам основания да не вярвам – ми разправи за един издигнал се другар, който обаче нещо настъпил мотиката. И седнали неговите другари да се чудят какво да го правят сега. И дошла при другарите другарката на другаря и им казала:

– Добре де, сбъркал е! Човешко е. Накажете го! Пратете го посланик някъде и да се свърши работата.

Това си го запишете! Преминаването на дипломатическа работа беше междинно ниво – някъде между „друга отговорна” и „друга по-отговорна” работа.

Сериозно си мислех, че тая система ще е първото, което ще ни отнеме демокрацията. Глупав съм бил – мислел съм го! Демокрацията просто издигна принципа на черната волга със сините перденца на ново ниво, а самата волга прие други очертания.

В наше време черните волги най-често се наричат „бордове” на нещо си. Така една друга госпожа, като ѝ изтече мандатът на такова и такова началническо ниво, моментално премина на друга, по-отговорна работа. Нейната черна волга прие образа на борд на банка, на която госпожата преди това удари едно рамо във връзка със строителството на атомна електроцентрала, която следваше да се издигне току срещу друга електроцентрала, на която ѝ клъцнаха няколко реактора. С помощта на госпожата! (Тук малко огелпено се получи, но то на нивото на черните волги стават неща, които не са за външни очи.)

Една госпожа например цял живот си ходеше на село с черна волга, обаче в един момент взема, че влезе в един дюкян и си открадна оттам някаква скъпа помада. Това нещо ако го направи някой прост човек, ще го направят дармадан. Обаче нали госпожата е на нивото на черната волга, та веднага беше преместена на друга отговорна работа. Така да се каже, нейните другари от времето на предишните видове черни волги тутакси я качиха на волгите от новите измерения.

Един млад господин го донесоха чак от една банка в САЩ да ни оправи тук финансите. Той ги оправи, като каза, че е по-красив от Брад Пит, размаха една постна пица, разбълника една национална каса и като свърши всичко това – отнесоха го в друга голяма държава да оправя и там финансите.

При силовия генералитет тия дни стана ясно, че там всичко си е разписано отнапред по устав: кой на север, кой на юг, кой консултант по сигурността в някоя по-голямшка фирма.

Засега един-единствен въпрос остава неизяснен.

Въпросът с унаследяването на черната волга със сините перденца.

Но като гледам членската маса в парламента, виждам, че се работи по въпроса.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................