Още много бетон по морето Избрана

Държавата осигурява свръхскоростно, безплатно и неконкурентно подновяване на изтеклите разрешителни за строителни площадки

Споделяне

Dragomir Nikolov1.JPG

Драгомир Николов

журналист

Подарък за много бетон, и то тъкмо там, където и без това го има много – по морето. Това направи държавата през последната седмица, докато граждани се бореха в София за спасяването на Пирин. Парламентът разреши подновяването, и то безплатно, на изтеклите миналата година разрешителни за строителни площадки.

Размерът на бедствието се очерта още през май 2017 г., когато депутатът от „Обединени патриоти” Йордан Апостолов се опита да промени Закона за опазване на земеделските земи. Нормата тогава казваше, че лицата, сменили статута на земята от нива в строителна площадка преди 2011 г., трябва да са започнали да строят до 24 май 2017 г. – иначе губят правото си и теренът пак става нива. Апостолов предложи отсрочка за нови 3 години, но след протести на природозащитници и намесата на премиера Борисов поправката падна, а потенциалните строителни площадки станаха отново ниви. „Става дума за 1871 имота. От тях има поискано и издадено разрешение за строеж за 217 обекта, а самото строителство е започнало в 153. Във всички тези случаи са в зона „А“ и зона „Б“ на Черноморското крайбрежие, или в трите области Добрич, Варна и Бургас и съответно техните общини, попадащи в тези две зони“, посочи на заседание на комисията по земеделие в парламента Стилиян Митев, експерт в земеделското министерство. В такава ситуация са още 13 000 парцела в цялата страна.

Окуражен от пробива за промяна на Плана за управление на природен парк „Пирин”, 10 месеца по-късно депутатът Апостолов пак поиска поправка в закона, с която тези терени отново безсрочно да се зачитат за строителни площадки. Направи я там, където никой да не очаква – през заключителните разпоредби на Закона за посадъчния и посевния материал. След отпор от ГЕРБ и ДПС автоматичното подновяване на строителните площадки бе смекчено на 6-годишен срок, като ще се минава през процедура за препотвърждаване на това право, но държавата няма да събира нова цяла такса за услугата. А ако таксата сега е по-висока от платената преди 7 години, собственикът ще доплати само разликата. Ако пък тогава е платил повече, хазната ще му връща ресто. Преди година частниците се жалваха, че тарифата за промяна на предназначението на земята е непосилна – между 1600 и 4000 лв. на декар.

Но някой в парламента запита ли се, че това е непозволена държавна помощ на пазара на ЕС, и сто на сто Брюксел ще заведе наказателна процедура срещу България. Нима забравихме санкциите срещу замените, чрез които тройната коалиция на безценица раздаде на частни лица терени по морето, и сега Брюксел смята глобата?

И още – държавата не осъзнава ли, че на практика въвежда инвестиционен стимул за бетониране на морето? Върнахме се точно преди кризата, когато се надуваше имотният балон. Тогава дори имаше опция за безплатно придобиване на парцела срещу обещания за нови работни места от първокласните инвеститори.

Дали властта сега неволно, или съвсем съзнателно не открива ново поле за имотни спекулации? В приетата поправка миналата седмица за запазване на строителния статут на нивите с още 6 години се казва, че след подаване на всички документи процедурите за препотвърждаване на строителните площадки трябва да приключват до 1 месец. Защо се бърза толкова? Все пак става въпрос за хора, които поне 6 години са имали право на строеж и не са си мръднали пръста! Защо сега наред с безплатна такса трябва да получават пореден бонус – административно обслужване в експресен срок, все едно са първокласни инвеститори? Дали защото сега пазарът на имоти се съживи и цените им стигнаха нивата отпреди кризата, а не се знае докога ще се запази тази ситуация? Явно тъкмо сега е идеалното време за препродажба на строителни площадки. Ден не година, а цял живот храни. Еколози отдавна твърдят, че много от тези терени са купени от спекуланти и прекатегоризирани в готови за строеж, за да ги препродават за бъдещи ВЕИ паркове.

Държавният подарък обаче не спира и дотук. Да, ще има процедура по препотвърждаването на строителните площадки, ще се искат документи за имоти, сред които и екологични оценки. Но защо по този чувствителен въпрос бе допуснато комисията, която ще има финалната дума, да е на областно ниво? Само ако теренът е над 50 дка (има ли изобщо такива по морето?!) – в Министерството на земеделието. Нима корупционният риск на местно ниво не е далеч по-голям, отколкото на национално? Нека, като се прави подарък с такси и срокове, поне контролът да бе изцяло от центъра.

Най-сетне, ако пак ще се печели здраво и от препродажби на парцели и ще се лее бетон, дано поне за пореден път не нагазим в защитени зони. И

Споделяне

Оставете коментар

.....................................