МВР като съучастник на престъпността Избрана

Убийствата в началото на европредседателството показват тежките дефицити в правоохранителните органи

мнение МВР като съучастник на престъпността
Пиар: Премиерът Борисов се възмути, че частна фирма е свалила билборда на синдикатите на МВР, и разпореди на министър Павлова "колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предоставят, защото не ни пречат". Синдикатите
Споделяне

Веселин Стойнев

Веселин Стойнев

редактор

сп. Икономист

Веселин Стойнев, редактор в "Икономист"

На осмия ден на януари в България вече имаше 8 убийства от началото на годината. Черният хумор в социалните мрежи отчете – 8 трупа за 8 дни европредседателство: шестимата, разстреляни във вила в Нови Искър, посоченият за техен убиец Росен Ангелов, който после бе намерен мъртъв и обявен за самоубил се, и простреляният близо до офиса му в София бизнесмен Петър Христов. Обстоятелствата около тези убийства и поведението на полицията само затвърдиха и без това ниското доверие в нея.
От мястото на шесторното убийство в Нови Искър пред камерите застанаха главният прокурор, заместникът му и шеф на следствието, и главният секретар на МВР. На този първоначален етап от престъплението те изглеждаха нелепо дори само в слабата си осведоменост по случая. А Сотир Цацаров се изложи най-много, като обяви, че всички са застреляни с по един куршум, и повече не се показа пред камерите.

После журналисти намериха тефтерче – важно веществено доказателство в престъплението, което показа колко усърдно е търсила полицията улики и колко е опазила периметъра от тъпченето им. Претърсването на района с армия, полицейски спецотряд и хеликоптери на обявения вече за издирване Ангелов не е включвало в първия етап на плана вилата, в която той бе намерен мъртъв едва на третия ден и която е само на 500 м от тази, която е обитавал. Но най-големият проблем е, че уличеният като убиец и самоубиец Ангелов се е разхождал свободно цели 8 години, докато в същото време се е водел за общодържавно издирване заради влязла в сила присъда за блудство с непълнолетна. По данни на самото вътрешно министерство от ноември, то не е успяло да открие около 7000 души от различни категории на издирване. Очевидно Ангелов е с висока категория на издирване и след като се докаже категорично, че именно той наистина е убиецът на шестимата, то очевидно самата държава е съучастник в престъплението. Над категоричността на доказването на вината му обаче ще тегне сянка на съмнение, защото тя няма да е установена в съда предвид смъртта на извършителя.

Полицейско съучастие има и в другото убийство – на бизнесмена Петър Христов. Самият вицепремиер Красимир Каракачанов призна, че информацията, че Христов е сътрудничил на МВР за разкриването на бандата за отвличания „Наглите“, е изтекла от бивш служител на МВР. Само дето не каза – и бивш главен секретар. Каква гражданска помощ, какви защитени свидетели може да очаква държавата тогава, когато дори бизнесмен, приятел на тогавашния вътрешен министър и близък до ГЕРБ, може да бъде „осветен“ от самото ведомство. Друг е въпросът дали това е поводът за убийството му, или бизнес отношения, свързани с извличане на конкурентни предимства и със запушвания на други бизнеси, благодарение на тесни връзки с управляващите. Какъвто и да е мотивът за показния разстрел на Петър Христов обаче, не е случайно, че той е точно в началото на европредседателството, както казва Каракачанов. Т.е. освен разчистване на лични сметки това е и наказателна операция срещу ГЕРБ.

С нож в гърба за европредседателството застанаха и синдикатите в МВР, които протестират пред очите на лидерите на ЕС, дошли за откриването му. И с някаква милиционерска логика опънаха в центъра билборд на английски език, че получават по-малко от колегите си в Европа, а базисната им заплата е 340 евро. Вместо да свалят плаката, вътрешният министър Радев можеше да сложи и свой – че и той взема по-малко от колегите си. Даже да нареди и почти всички други професии.

Тъжната истина е, че дори да разкрива почти всички убийства – 94 от 95 за миналата година, по думите на министър Радев, с бездействие, немотивираност и некомпетентност МВР все повече се превръща в съучастник на престъпността. Дано това най-сетне бъде ярко осветено и при европредседателството и да отприщи силен външен и вътрешен натиск за дълбоки и смислени реформи в МВР.

Текстът е публикуван в брой 2/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................