За чист въздух трябва да (им) плащаме

Решението е да стане неизгодно да се горят гуми, масла и парцали

Споделяне

Веселин Стойнев

Веселин Стойнев

редактор

сп. Икономист

Колите или комините? Спорът кое замърсява повече въздуха в София – автомобилното движение, или отоплението с домашни печки, изгарящи какво ли не, е не само непродуктивен – очевидно и двете, но и с ясен отговор. През зимата въздухът се трови не от колите, а от комините. На Коледа, когато нямаше почти никакво автомобилно движение в столицата, замърсяването на въздуха с фини прахови частици бе както в натоварен делничен ден. Особено в районите, в които многократното превишение на нормата – до над 20 пъти, е почти ежедневие при безветрие.

Столичната община с едва петте си измервателни станции, данните от които при най-голям смог дори се крият, е далеч зад петите на проблема. Гражданска инициатива, подета от хора като предприемача Стефан Димитров, създаде цяла мрежа от доброволци, сглобили си сами измервателни станции в София и събиращи данни в реално време на airsofia.info. Проектът има много последователи вече в цялата страна и целта му е да я покрие с 500 доброволчески измервателни станции. На airbg.info има инструкции какво трябва да се купи за сглобяването на такава станция, предоставя се фърмуер и инструкции за качване и се създава мрежа от „осиновители“ на станциите. Разбира се, те не са лицензирани и признати от властите, но целта им е да допълват официалните данни и да дават териториално много по-детайлна и времево много по-динамична картина на състоянието на въздуха. И най-вече – да са независим източник на информация, защото властта има навика да си затваря очите, откровено да лъже или просто нищо да не измерва.

Уредите само потвърждават това, което се усеща и с прост нос и се вижда с просто око. Че около ромските квартали „Факултета“, „Виетнамските общежития“ и „Христо Ботев“ въздухът е най-зле. Т.е. в „Западен парк“, „Красна поляна“, „Овча купел“, „Илинден“... Замърсяването се увеличава с всяка следваща година, защото все повече се горят не дърва и въглища, а автомобилни гуми, пластмаси, парцали, дори отработени моторни масла.

Самият екоминистър Нено Димов призна още през ноември, че битовото отопление на твърдо гориво е основният замърсител на въздуха. Редица български градове оглавяват класацията за най-мръсен и опасен за здравето въздух в Европа и Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България заради бездействието на институциите ни. Граждани все по-често излизат на протест, а Столичната община готви палиативни мерки като безплатен градски транспорт, буферни паркинги срещу билетче за ползван градски транспорт и двойно по-скъпа Синя зона в дните с най-голямо замърсяване. Безсилният де юре и де факто Столичен инспекторат е успял да санкционира само три палежа на открито на стари гуми миналата година.

Но никой не може да влиза в апартаментите, къщите и колибите, за да проверява какво се гори, нито да налага санкции. Затова и гражданите, които се организираха да бранят въздуха, и властите трябва да са наясно: за въздуха ще си плащаме. Трябва да стане неизгодно да се горят гуми, парцали и масла. Като с певеце бутилките и картона, които ромите обират по кофите и предават срещу пари – иначе и това щеше да отиде в печките. Трябва държавата и общините да изкупуват всичко, което има опасност да бъде изгорено. Енергийните помощи за бедни да изключат въглищата и дървата, а да се дават пелети и брикети, вкл. печки за тях. Глоби от маргинализирано и декласирано население нито са събираеми, нито имат превантивен ефект. Така че поне на първо време решението е едно: тъй като въздухът е общ, ако искаме да е чист, трябва да плащаме на ония, които най-много го замърсяват, за да намалят емисиите. И

Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 5 януари, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в новия брой.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................