Кремълски бумеранг Избрана

Провокациите на руски официални лица ще отрезвяват все повече хора, които считат себе си за непоколебими русофили

Споделяне

Пламен Енев

Пламен Енев

редактор

Пламен Енев, редактор в Икономист

Изказването на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е заслуга на Червената армия, със сигурност не си заслужава да се коментира по същество. Просто защото е невярно и не се поддържа от нито един исторически факт, както и да бъде кривен. Но то е изключително важно и положително по друга причина. За да я разберем, трябва да изходим от факта, че както казват дългогодишни международни наблюдатели, в руската външна политика няма нищо случайно, всичко е добре премерено и обслужва конкретна цел. След това трябва да си отговорим на въпроса „Защо го правят?”. Старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти определя този процес в четири стъпки: Разделяй, Отвличай вниманието, Обезсърчавай, Доминирай.

Целите на Кремъл са много, но най-добре сякаш са обобщени в резолюцията на Европарламента за борба с руската пропаганда: „Враждебната пропаганда срещу ЕС цели изопачаване на истината, предизвикване на съмнение, стратегически разрив между Общността и нейните партньори от Северна Америка, блокиране на процеса на вземане на решения, уронване на образа на институциите на ЕС и насаждане на страх и несигурност сред гражданите”.

По отношение на България „закачките” на руски официални лица не са нещо изолирано. Не сте забравили думите на руския телевизионен журналист и депутат от партията на Путин „Единна Русия“ Пьотър Толстой: „България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме”. Самият президент на Руската федерация обяви, че „писмеността дойде при нас от македонската земя”, и то не в какъв да е формат, а при среща с македонския държавен глава. Каквито и да са били официалните реакции след тези изявления (премиерът Бойко Борисов е за добри отношения с Русия), то общественият отговор в тези случаи е бил еднозначен и меко казано, неодобрителен.

Така бе и с последното изказване на Захарова. Дори отявленият русофил Божидар Димитров, който се опита да оправдае Путин за кирилицата, я заклейми. Единствен депутатът от „БСП Лява България” Иво Христов повтори тезата ѝ, като добави, че обществото е манипулирано, защото в основата на изказването на говорителката на руското МВнР е обругаването на руските паметници, а у нас бил изведен въпросът с евреите. След това Христов обясни, че това е възможно, защото „80 процента от населението са дебилни и не могат да се подписват...“. Последва огромна вълна от гражданско възмущение и дори тези, които не бяха чули за провокацията на Кремъл, разбраха за нея. Христов направи опит да се извини и да обясни, че не е бил разбран правилно, но е факт, че остана изолиран. Никой, дори и партията, която го включи в листите си, не посмя да го защити.

Всичко това може да има положителен ефект върху българското общество. Вярно е, че има много българи, които по една или друга причина са привързани към руската култура, литература и изкуство. Незнайно защо, голяма част от тях не правят разлика между Кремъл и Русия. Мнозина соцносталгици дори слагат знак за равенство между Русия и живота преди 1989 година (по който по-възрастните въздишат), което няма как да е по-невярно. И в тази си привързаност са склонни да приемат за чиста монета различни руски манипулации, свързани със Запада, без да си дават сметка, че от 10 години са част от него. Но когато кремълските стрели се насочат към безспорни теми, то объркването е видимо и те се превръщат в бумеранг, защото гаврата с историята и символите на национална гордост е непростима, независимо откъде идва. И все повече разумни хора ще правят разлика между Русия и управляващия в момента режим. Разбира се, винаги ще има верни привърженици от типа „чугунени глави”, но те далеч не са 80 на сто.



Текстът е публикуван в брой 45/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................