Изповедта на един трафопост

мнение Трафопостът заедно с касата за битови услуги на заден план.
Трафопостът заедно с касата за битови услуги на заден план. / Авторът
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

На МВМ ЧРД! 60 пъти.

 

Стилиян Йотов

Аз съм трафопост и живея от 55 години във Варна, на ул. „Печ”. Пред лицето ми трябваше да има парк, но дълго време там складираха строителни материали, а после преместиха пазар. Децата от близките блокове играеха около мен на жмичка, лимки и фунийки, но ми казваха нежно „Трафа”, понеже можеха под козирката ми да си разказват дълго през нощта страшни случки и да вдигат шум без да ги чуват.

После нещата се промениха. Навсякъде около мен се развихри търговия. Попаднах и в други ръце. Продадоха ме. После ме поизтърбушиха и поиздокараха, така че сега предлагам подслон и уют на всички, които имат да плащат, задето съм им светил и топлил, а други като мен, братя по съоръжение, са утолявали жаждата им, къпали и прали, или са ги снабдявали с информация и забава, свързвали са ги с целия свят.

По едно време се усетиха, че аз и себеподобните ми сме по-специални, че крием опасност и се нуждаем от специална профилактика, та взеха и спретнаха закони. И в тях ни отредиха самостоятелност, да се перчим и околовръз да ни пази зона, по тяхному сервитут; на ивици, къде по-тесни, къде по-широки, ама от всякъде. Рахатясах. И почнах да се чудя, дали и мен ще ме изрисуват с герои и футболисти като други мои събратя или издраскат с неприлични думи, я за „Левски”, я за БСП, я за всичко женско по света.

Та като казах БСП, та се сетих. В най-близкия блок имаше ОФ клуб. Беше ми опротивяло от събрания, но понякога имаше забави. Тогава за пръв път чух Whole Lotta Love, е, не тъй силно, както е прието, но пък и до днес звучи в... душата ми? или просто някъде в мен. В клуба снимаха и филми. Най-съм запомнил Как се храни едно магаре. Само дето не го пуснаха, защото главният актьор беше сменил Германиите.

Отскоро клубът е на ГЕРБ. Събират се все млади хора, ама музика не се чува. Казват че някой им говорел, а те си записвали, и от време на време – рукоплескания. Хубавото на клубарите от ГЕРБ е, че не ми посягат на сервитута, тъй че откъм блока съм ОК. А има и „отборна” съпротива. Ама от другите страни се случиха беда след беда, че стигнах и до тая изповед. Защото навсякъде, където се оплаках, нищо. Ама като казвам нищо, значи нищо. ГЕРБна тишина.

И тъй, от срещуположната страна на блока поставиха барака. Уж преместваема, уж временна. Все пак – на почетно разстояние от мен, както се полага. Също както се полага я захраних. Ама нали няма ненаказано добро! Собственикът й стана ГЕРБаджия. И се развихри, взе да достроява, разширява, но и редовно да ходи до клуба по партийни дела. Кога с луканки, кога със суджуци. Нали това продава. Изненадах се как се е поразпасал, ама най-вече как му дават. От задната ми страна си загради цял двор. Че взе и да пречи на другите търговци. Те ревнаха, стигна се до бой. Ама дойдоха от Кметството и казаха, че не можели да излязат на глава с него. Не могат, не могат, ама той си направи пристройка, дето й казват, че тангирала до мен. Звучи като танго, ама хич не е такова. Направо се обърсва у теб, после прилепва като цирей или като гербова марка. Иначе е като килия, само дето Ирина няма в нея, ами все някакви Инжири ходят насам-натам и викат. Така севритута ми го опоскаха. Също като онзи отзад, дето го вкараха зад мрежа и затрупаха с измет. Надявам се поне да поникнат цветя, само да не са гербери. Рекох си, то май да те заГЕРБят е като да те изгърбят.

Барем ми остана челната страна откъм пазара. Ама трай коньо за зелена тревица. Миналата година сложиха ГЕРБав началник на пазара, братовчед на евродепутат от ГЕРБ. Оня, дето завърши право в местен университет, в който имаше такава специалност само докато той я учеше. Е, свърши навреме, че го чакаше светло бъдеще. Та онзи първият, пазарният братовчед позволи на един бостанджия да си изтегли масите така, че хептен да ме закрие. ГЕРБер да те загърби, от туй по-лошо няма, направо си загробен. Като гледам и колите инкасо взеха да спират на кестерме, докато празнят касите от бюрото за плащане на битови услуги. Дано не им спретнат някой екшън, че родната полиция, като чувам, се наслаждава на песни и лозунги от рода „С ГЕРБ до гроб”.

Та, ето как се оказах в обръча на ГЕРБ. Иде ми да избухна, дано тогава някой ми обърне внимание.

трафорост 2

Мрежово заграждане отзад.

 

трафорост 3

Тангиращо заграждане отстрани – килия на пътя на кръстопътя.

трафорост 4

Последна глътка въздух – 2016 г.

трафорост 5

Дотук беше.

 

трафорост 6

В обръча на ГЕРБ.

трафорост 7

Сцена, снимана в клуба. В ролята на милиционера – Бочката.

 

Споделяне

Оставете коментар

.....................................